Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
USA povolia Rusku nových diplomatov, musia ale prejsť akreditáciou
Zdielať na

USA povolia Rusku nových diplomatov, musia ale prejsť akreditáciou

Archívna reportáž

WASHINGTON / Rusko môže v Spojených štátoch amerických žiadať o akreditáciu pre nových diplomatov, čím by mohlo nahradiť desiatky vypovedaných kolegov. Tých Washington vypovedal z krajiny s obvinením, že na území USA robili špionáž.

Rozhodnutie o prijatí nových diplomatov oznámil nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia. USA Rusov vykázali v koordinácii s Britániou a ďalšími spojencami v odvete za otravu bývalého ruského dvojitého agenta v Británii. "Spojené štáty vyhostili 48 ruských spravodajských agentov. Nie je ale stanované, že musia znížiť počet zamestnancov," upozornil nemenovaný zdroj.

"Ruská vláda má naďalej možnosť žiadať o akreditáciu na voľné miesta a každá žiadosť o novú diplomatickú akreditáciu bude preskúmaná od prípadu k prípadu," dodal zdroj z ministerstva zahraničia USA.

Ruskí diplomati, v ktorých prípade Moskva odmieta, žeby išlo o špiónov, majú opustiť USA do pondelka. Podľa amerických médií boli ruské špeciály určené na odvoz personálu do vlasti pripravené na odlet na letisku vo Washingtone už v piatok.

Podľa amerického zdroja ani Moskva nepožadovala zníženie stavu amerického diplomatického personálu v Rusku. USA tak môžu tiež požiadať o nové žiadosti o akreditáciu.

Veľká Británia čelí druhej vlne vyhosťovania diplomatov z Ruska. Zbaliť kufre si bude musieť ďalších najmenej 27 diplomatov. Moskva totiž žiada, aby sa počet britských zástupcov v Rusku rovnal počtu ruských zástupcov vo Veľkej Británii.

Plné ruky práce mali aj americkí diplomati v Petrohrade. Pokračovali totiž vo vypratávaní budovy amerického konzulátu, ktorý nariadila Moskva uzavrieť. Išlo o odvetnú reakciu za uzavretie ruského konzulátu v americkom meste Seattle.

Pozrite si súvisiace archívne reportáže:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy