Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pri útoku na novinára bola zavraždená jeho manželka
Zdielať na

Pri útoku na novinára bola zavraždená jeho manželka

Archívna reportáž

FRANCÚZSKO / Na juhu krajiny, v meste Toulouse neznámy muž zaútočil na azerbajdžanského novinára žijúceho v exile vo Francúzsku. Muža vážne zranil, jeho manželku pripravil o život. Podľa starostky by motívom mohlo byť vyrovnávanie si politických účtov.

Rahim Namazov bol hlasným kritikom azerbajdžanského politického vedenia a predtým, ako v roku 2010 odišiel do exilu vo Francúzsku, strávil čas aj vo väzení. Vo videu, ktoré zverejnil vlani v decembri na Youtube, Namazov hovorí, že bol väznený za reportáže, v ktorých opísal brutalitu medzi vojakmi v azerskej armáde. Strávil 6 mesiacov na samotke. Karine Michelet-Traval, starostka Colomiers, kde došlo k útoku, sa vyjadrila: "Dnešný útok je namierený proti novinárskemu povolaniu, proti otcovi rodiny a proti slobode tlače."

Pre francúzske médiá sa starostka vyjadrila v duchu, že podľa nej ide o politické vyrovnávanie si účtov. Namazovovu ženu strelec zavraždil, podľa všetkého zásahom do hlavy zblízka. Podľa organizácie na ochranu ľudských práv Human rights watch azerbajdžanská vláda pokračuje v potláčaní kritických hlasov a správy hovoriace o mučení sú časté. Novinári píšuci kritické články sú údajne zastrašovaní a vydavateľstvám sa vyhrážajú zrušením.

Pozrite si video, ktoré Rahim Namazov zverejnil na Youtube:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy