Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Američania nechcú plešatého prezidenta
Zdielať na
Zahraničie

Američania nechcú plešatého prezidenta

Zdroj: SITA/Photo/Frank Franklin II

Prezidentské voľby vyhrá pravdepodobne Hillary Clintonová, pretože nie je holohlavá

Keď sa bude v amerických prezidentských voľbách 2008 rozhodovať medzi Hillary Clintonovou a Rudolphom Giulianim, Američania si vyberú radšej ženu, akoby si zvolili holohlavého prezidenta.

Posledné voľby, ktoré vyhral prezident bez bohatej ofiny Dwight Eisenhower, bola v roku 1956. Vtedy bol jeho protikandidátom iný holohlavý velikán, Adlai Stevenson.
 
Koniec zlatej éry holohlavých hrdinov však definitívne spôsobil prezident John F. Kennedy, keď sa pri príležitosti inauguračného prejavu v roku 1961 objavil na verejnosti bez klobúka. Po Eisenhowerovi si voliči vyberali už len prezidentov s kvalitnou hrivou - Kennedyho, Reagana či Clintona. 
 
Holohlaví muži sa môžu v USA stať guvernérmi i senátormi. Ale do Bieleho domu sa už proste nedostanú, ako naznačuje posledných 12 prezidentských volieb. A Gerald Ford sa nepočíta, (pretože prevzal úrad po prezidentovi Richardovi Nixonovi) a nepočíta sa ani súčasný viceprezident Dick Cheney.

Pred Eisenhowerom bol posledným, regulárne zvoleným holohlavým prezidentom Martin Van Buren, a to v roku 1836. Je nutné ale dodať, že mu výrazne šedivé zvyšky vlasov po stranách hlavy jeho holé temeno viac než vykompenzovali.

Zdielať na

Najčítanejšie správy