Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Halloween ovládne Ameriku, vo Francúzsku je na ústupe
Zdielať na
Zahraničie

Halloween ovládne Ameriku, vo Francúzsku je na ústupe

Zdroj: Hanna Horwarth

V Mexiku sa poskytuje možnosť pre zosnulých zúčastniť sa aspoň jeden deň v roku so svojimi milovanými pozemských radostí, tancuje sa a veselí v noci na cintorínoch.

Populárny Halloween v Spojených štátoch je svetovo známy sviatok duchov, upírov, čarodejníc a rôznych ďalších príšer zo záhrobia. Zajtrajší sviatok, pôvodne spomienka na zosnulých, slávi šesť z desiatich Američanov. Patrí najmä deťom, ktoré sa v posledný októbrový večer vyberú koledovať k susedom, ale neohrdnú ním v žiadnom prípade ani dospelí.

Tí sa schádzajú na večierkoch a pouličných sprievodoch masiek, medzi tie obľúbené patria princeznovské róby, mačky, kostýmy filmových hrdinov, podoby lekárov a sestričiek, ironické prevlečenia za amerických turistov, kostýmy na športové témy - avšak ani vlastnej tvorbe sa medze nekladú (študentov možno vidieť aj ako prestreté stoly či pochodujúce televízne prístroje).

K tradícii Halloweenu patrí aj nedomysliteľná výzdoba - vyrezávané dyne, domy a la strašidelné hrady, obesenci, zombie, kostry, upíry, netopiere, umelé pavučiny, mihotavé svetielka, sviečky, lampáše a hrôzostrašné zvuky. Obchody špecializované na Halloween prežívajú sviatok - predajnosť kostýmov, parochní, falošných fúzov, príčeskov, umelých bradavíc či upírích zuboch sa zvyšujú. Na uliciach však možno nájsť nielen strašidelné bytosti, ale tiež známych politikov a historické postavy.

Thierry

Tento rok sa vraj obľúbenými postavami stane pre dievčatá princezná, pre chlapcov Spiderman. Tohtoročnou novinkou sa stane pre dievčatá podoba detskej televíznej hviezdy Hannah Montany, ktorá v hollywoodskej popularite predčila aj Harryho Pottera.

V Nemecku sa na prelome októbra a novembra už niekoľko rokov odohráva svár medzi cirkevnými obyčajmi a pohanskými zvyklosťami. Na prvé dva novembrové dni pripadajú sviatok Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých. Strašidelná predohra im vychádza na koniec októbra a to v podobe rôznych párty súkromných či platených, večierkov plných strašidiel a dyní. K nevôli cirkvi však práve tieto vytláčajú z povedomia ľudí tradičné cirkevné sviatky a karnevaly. K najväčším akciám patrí festival na hradoch Ronnenburg a Frankenstein.

John Cohen

Rakúšania pristupujú k sviatkom na prelome októbra a novembra ako Česi či Slováci. Väčšinou nevedia, aký je medzi nimi rozdiel a chápu ich ako jeden sviatok, počas ktorého sa chodia navštevovať hroby príbuzných. Noci z 31. októbra na 1. novembra  - Halloween, je úvodom k týmto sviatkom a je vnímaný mnohými s neľúbosťou ako ich znesvätenie. Halloween sa však rok za rokom presadzuje čoraz viac a viac.

Vo Francúzsku, kedysi honosiacim sa prezývkou Najstaršia dcéra cirkvi, má sviatok Všetkých svätých dlhú tradíciu - zaviedol ho v roku 835 syn Karola Ľudovíta I. Stále je to deň voľna. Francúzi ho využívajú k ucteniu si pamiatky svojich blízkych a k starostlivosti o ich hroby. V školách majú deti týždeň prázdnin. Halloween sa tu začal sláviť asi pred pätnástimi rokmi, po veľkom rozmachu na prelome tisícročia je však na ústupe, noviny Le Parisien mali dokonca vlani titulok Halloween je mŕtvy.

Je to dôsledok silnejúceho ponímania tohto sviatku ako komerčného obchodného triku a niečoho cudzieho ako aj ofenzívy cirkvi. Z jej iniciatívy pomenovanej Holly wins (Sväté víťazí) sa v Paríži tento rok usporadúva koncert populárnej hudby a v kostole vedľa Panthéonu meditácie.V katolíckom Poľsku na dyne možno naraziť jedine v oddelení zeleniny. Sviatok je tu vážnou vecou. Na trhoch sa skôr predávajú umelé i ručne vytvorené vence, sviečky a kvety. Naviac je v tento deň prijatý tiež zákaz predaja.

Tim

V Mexiku sa sviatok slávi takisto vo vážnom duchu. Avšak hneď na druhý deň, 2. novembra, na ktorý pripadajú  Dušičky, sa slávi Deň mŕtvych prestúpený veselím. Ten sa slávi tiež v Strednej Amerike a Spojených štátoch. V domácnostiach sú malé i väčšie oltáre zdobené sladkosťami a kvetmi. Nechýbajú ani lebky z cukru rôznych veľkostí s na čele pripevnenými lístkami s krstnými menami mŕtvych i živých členov rodiny.

Tento žart nikoho neuráža a lebky aj tak skončia v žalúdkoch. Rodiny sa stretávajú na cintorínoch na hroboch zosnulých príbuzných. Schádzajú sa zvyčajne v noci a v "meste mŕtvych" znie hudba a tancuje sa. Znamená to jednak príležitosť pre zosnulých aspoň jeden deň v roku sa zúčastniť so svojimi milovanými pozemských radostí, jednak snahu vysporiadať sa so strachom zo smrti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy