Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rakúsko ustúpilo. V reštauráciách sa naďalej môže fajčiť
Zdielať na

Rakúsko ustúpilo. V reštauráciách sa naďalej môže fajčiť

VIEDEŇ / Rakúsky parlament zrušil časť protifajčiarskeho zákona, ktorý vošiel do platnosti v máji minulého roka a zakazoval fajčenie v reštauráciách. Zákaz fajčenia presadila minulá vláda v roku 2015.

Nová rakúska koalícia presadila odstúpenie od striktného zákona a presadila miernejšiu verziu. Vláda tento nový návrh predložila parlamentu na konci februára. Proti úplnému zákazu fajčenia sa už pred poslednými voľbami vyjadril predseda FPÖ Heinz-Christian Strache: "Občan by mal mať možnosť si vychutnať kávu s cigaretou, cigarou alebo fajkou."

Miernejšiu verziu zákona kritizuje opozícia a proti zmenám podpísalo petíciu už 543-tisíc obyvateľov Rakúska. Predseda FPÖ Strache zavažuje aj možnosť, že by sa o otázke znovu hlasovalo v záväznom referende. 

Protifajčiarský zákon bude znamenať zmeny aj v iných oblastiach spoločnosti. Cigarety si od roku 2019 budú môcť kúpiť len ľudia starší ako 18 rokov, pričom momentálne si ich môžu kúpiť všetci, čo dosiahli 16 rokov. Zákon sa zároveň bude dotýkať aj fajčenia v automobiloch, v ktorých sedí osoba mladšia ako 19 rokov. V tomto prípade za jeho porušenie hrozí pokuta 100 eur a pri opakovanom porušení 1000 eur. 

Hlasovanie o zmiernení zákona je svetový unikát, keďže zatiaľ žiadna z krajín neuskutočnila krok späť. Poslankyňa Pamela Rendiová-Wagnerová sa podľa idnes.cz vyjadrila, že poslanci "zapredali zdravie detí". Naopak poslanec Peter Wurm poukázal na to, že 90 percent reštaurácií a 75 percent kaviarní je aj bez zákonných obmedzení nefajčiarskych. 

Rakúsko je na treťom mieste v počte fajčiarov v Európskej únii a už dlhšiu dobu stojí v čele mladistvých fajčiarov. Podľa štatistík Európskej únie je každý 4 človek nad 15 rokov fajčiar. Podľa rakúskeho ministerstva zdravotníctva ročne zomrie na následky konzumácie tabakových výrobkov 13 tisíc ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy