Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozor na aplikácie, táto vytiahla údaje od 50 miliónov užívateľov Facebooku. Zneužila ich
Zdielať na

Pozor na aplikácie, táto vytiahla údaje od 50 miliónov užívateľov Facebooku. Zneužila ich

LONDÝN / Škandál okolo spoločnosti Cambridge Analytica naberá na obrátkach. Po tom ako sa ukázalo, že mohli ovplyvňovať prezidentské voľby a využili pri tom údaje z Facebooku, britská vláda nariadila prehľadanie londýnskej kancelárie tejto spoločnosti. Vyšetrovanie sa začalo aj v niekoľkých amerických štátoch. Riaditeľa spoločnosti už zbavili funkcie.

Cambridge Analytica sa prezentuje ako firma, ktorá ponúka prieskum spotrebiteľov, cielenú reklamu a zhromažďovanie dát klientov z oblasti politiky a veľkých firiem. Hovoriť sa o nej začalo, keď New York Times zverejnil, že pomohli americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi vyhrať voľby. Jej riaditeľ vzápätí začal oslovovať ďalších klientov s tým, že dokážu vytvoriť psychlogické profily ľudí a ovplyvniť ich tak oveľa efektívnejšie ako tradičná reklama. Sú podozriví, že takto ovplyvňovali voľby v Keni, Česku a ďalších krajinách.

Prehovoriť sa rozhodol bývalý zamestnanec firmy, ktorý tvrdí, že netušil, do čoho ide. "Šéf najskôr pôsobil ako veľmi príjemný človek. Keď ste mu začali odporovať, doslova vás šikanoval," hovorí bývalý zamestnanec spoločnosti Christopher Wylie.

Najskôr podľa neho robili bežné veci ako firma, ktorá sa zaoberá prieskumami. Pred americkými voľbami sa to ale zmenilo. "Boli tam určité systémy na ovplyvňovanie mienky voličov," dodáva Wylie.

Po tom, ako televízia Channel 4 zverejnila nahrávku, na ktorej pripúšťa kontroverzné taktiky, prišiel šéf Cambridge Analytica o funkciu. “Považujem to za koordinovaný útok médií na spoločnosť, ktorá sa podieľala na voľbách Donalda Trumpa," hovorí bývalý šéf spoločnosti Alexander Nix.

Zároveň tvrdí, že netušil o tom, že údaje z Facebooku od istého Brita boli získané nečestne. Keď na to prišli, mali ich zmazať. Iné zdroje tvrdia, že tak neurobili a naďalej ich využívali. Vyšetrovanie možného zneužitia už prebieha aj na vládnej úrovni, v Británii prehľadali sídlo kancelárie. Úrady majú zároveň preskúmať, či si Facebook splnil povinnosti v oblasti ochrany osobných údajov. Škandál ovplyvnil aj akcie firmy. Za dva dni prišla o desiatky miliárd dolárov.

- Britská spoločnosť Cambridge Analytica čelí vyšetrovaniu v USA aj v Británii, po tom, čo cez víkend The New York Times (NYT) a The Guardian informovali, že spoločnosť od roku 2014 nečestne získavala osobné dáta o užívateľoch Facebooku a využila mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov pre podporu volebnej kampane súčasného prezidenta Trumpa v roku 2016. Spoločnosť sa tajne účastnila volebných kampaní po celom svete, mimo iného aj v Českej republike

- Cambridge Analytica je dcérskou spoločnosti SCL Group, ktorej aktivity zahŕňajú široké spektrum od prieskumu bezpečnosti potravín cez protinarkotickú činnosť až k politickým kampaniam. Podľa svojich webových stránok bola založená pred viac ako 25 rokmi a má päť kancelárií v New Yorku, Washingtone, Londýne, v Brazílii a v Malajzii.

- Firma vznikla podľa informácií NYT okolo roku 2013, pôvodne so zameraním na americké voľby. Čiastkou 15 miliónov dolárov ju podporil republikánsky miliardár Robert Mercer a meno jej vybral budúci, dnes už bývalý poradca Trumpa Steve Bannon.

- Spoločnosť, v ktorej podľa NYT pracovali prevažne Briti, sa údajne najskôr zúčastnila prezidentskej kampane senátora Teda Cruza a potom pomáhala Trumpovi.

- Sama sa prezentuje ako firma, ponúkajúca prieskum spotrebiteľov, cielenú reklamu a ďalšie služby súvisiace so zhromažďovaním dát klientov z oblasti politiky aj veľkých firiem.

-Svojich klientov na svojich internetových stránkach nemenuje, ale popisuje ich. Sú to napríklad noviny, ktoré sa snažia dozvedieť viac o svojich predplatiteľoch alebo výrobcoch dámskeho oblečenia, ktorí chcú spraviť prieskum svojich zákazníkov, či americké poisťovaciu spoločnosť, ktorá sa chce zviditeľniť.

- Britská televízia Channel 4 v pondelok informovala, že Cambridge Analytica tajne ovplyvňovala volebné kampane kenského prezidenta Uhurua Kenyatty pri voľbách v rokoch 2013 a 2017. Spoločnosť túto správu poprela.

- NYT minulý rok napísali, že potom, čo sa Trump v roku 2016 stal prezidentom s čiastočnou pomocou tejto spoločnosti, jej riaditeľ Alexander Nix začal ponúkať jej služby ďalším klientom s tým, že je schopná vytvoriť psychologické profily zákazníkov a voličov, a pomocou nich ich ovplyvňovať omnoho efektívnejšie, než to robí tradičná reklama.

-Konkurenčné firmy ale tieto tvrdenia spochybňujú. Brad Parscale, ktorý v roku 2016 riadil digitálnu operáciu Donalda Trumpa, poprel, že by jeho volebná kampaň využívala dáta od Cambridge Analytica a uviedol, že mala iné zdroje.

Zradná aplikácia

- Zmienené dáta 50 miliónov užívateľov Facebooku získala firma údajne pomocou aplikácie, ktorú vyvinul Brit Aleksandr Kogan. Aplikáciu si podľa Facebooku stiahlo asi 270 000 ľudí a prihlásilo so svojimi údajmi z Facebooku. Aplikácia zhromažďovala ich dáta a dáta o ich priateľov, a tieto údaje potom Kogan odovzdával spoločnosti Cambridge Analytica, čo obe strany potvrdili.

- Samotná spoločnosť v sobotu uviedla, že najskôr nevedela, že Kogan získava dáta nečestne a že akonáhle to v roku 2015 zistila, všetky dáta vymazala. Ale podľa informácií denníkov New York Times a The Guardian tieto dáta nevymazali. Spoločnosť toto obvinenie popiera, Facebook sa teraz snaží od Cambridge Analytica získať dôkazy o tom, že všetky dáta skutočne vymazala s pomocou forenzného auditora Stroza Friedberga. Súčasne pokračuje vyšetrovanie spoločnosti na vládnej úrovni, ktoré má údajne prednosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy