Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Páchateľ, ktorý rozosielal balíkové bomby, je mŕtvy. Zásielkami zabil najmenej 2 osoby
Zdielať na

Páchateľ, ktorý rozosielal balíkové bomby, je mŕtvy. Zásielkami zabil najmenej 2 osoby

AUSTIN / Sériový útočník, ktorý zásielkami desil obyvateľov amerického štátu Texas, je mŕtvy. Policajti na neho udreli počas veľkej policajnej akcie. Pripisujú mu najmenej štyri útoky. Piata nálož mestom zadunela aj včera, ale vyšetrovatelia zatiaľ nepotvrdili, že by tento výbuch s prípadom súvisel. Balíkové bomby si vyžiadali 2 obete a 4 zranené osoby.

"Ide zjavne o veľmi narušenú osobu," povedal o páchateľovi americký prezident Donald Trump na stretnutí s novinármi. Meno útočníka polícia spresnila až niekoľko hodín po jeho smrti. Bomby v balíkoch rozposielal 23-ročný Mark Anthony Conditt.

Polícia riešila celkovo 5 výbuchov. Štyri už priradili k útočníkovi, piatu včerajšiu explóziu stále preverujú. Zásielka vybuchla v distribučnom centre spoločnosti FedEx neďaleko San Antonia. Podľa vyšetrovateľov môže explózia súvisieť s predchádzajúcimi útokmi. Balíček totiž smeroval do Austinu, kde došlo k všetkým doterajším útokom. Pri najnovšej explózii sa podľa hovorcu spoločnosti ľahko zranil jeden zo zamestnancov.

Útočník podľa polície spáchal samovraždu výbušninou. Došlo k tomu počas policajného zásahu. S odvolaním na policajné zdroje o tom informovali americké médiá. Po niekoľkých hodinách samoodpálenie útočníka potvrdil aj policajných šéf.

Austinská polícia bez upresnenia na twitteri informovala o streľbe na miestnej diaľnici I-35 a uviedla, že na mieste zasahuje polícia. Úrad pre kontrolu alkoholu, tabaku, zbraní a výbušnín (ATF) následne bez upresnenia povedal, že prípad súvisí s bombovými útokmi a že na mieste sú okrem austinskej polície tiež ich príslušníci a členovia Federálneho úradu pre vyšetrovanie(FBI).

Balíkové bomby, ktorých od začiatku marca vybuchlo v Texase päť, podľa polície rozposielal sériový útočník. Útoky podľa Bieleho domu ale nemajú žiaden zjavný súvis s terorizmom.

Polícia varovala obyvateľov Austinu, aby boli aj naďalej opatrní. Existuje podozrenie, že po sebe zanechal ďalšie nálože.

Situáciu po výbuchu štvrtej bomby, ktorá zranila 2 osoby si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy