Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zrušenie manželstva v Taliansku vyjde draho
Zdielať na
Zahraničie

Zrušenie manželstva v Taliansku vyjde draho

Zdroj: neodolce

Až 40 000 eur môže v Taliansku stáť zrušenie cirkevného sobáša

Až 40 000 eur môže v Taliansku stáť zrušenie cirkevného sobáša. Úkon, ktorým sa zaoberajú talianske cirkevné tribunály, zvyčajne stojí 15 000 až 40 000 eur (420 tisíc až 1,2 milióna korún). Cirkevné súdy v krajine každoročne zrušia takmer 80 tisíc manželstiev, napísal taliansky denník La Stampa.

V krajine je 19 tribunálov, ktoré taliansku cirkev ročne stoja 8,5, milióna eur (238 miliónov korún) na personál a ďalšie výdavky. Anulácia cirkevného sobáša trvá v priemere tri roky a v 94 percentách prípadov dostanú žiadatelia súhlas so zrušením.

Cirkevný súd chce od žiadateľov o zrušenie manželského zväzku okolo 500 eur na náklady, avšak na zrušení cirkevných sobášov však podľa novín zarábajú hlavne advokáti. Ich oficiálne tarify sú 1500 až 2850 eur (42 000 až 80 000 korún), v skutočnosti si však v 80 percentách prípadov môžu sami stanoviť taxu.

Kanonické právo umožňuje zrušenie sobáša v deviatich prípadoch, medzi ne patrí napríklad manželstvo proti vôli jedného, prípadne oboch manželov, alebo nesúhlas so sexom bez ochrany, psychická nezrelosť, sexuálna nenaplnenosť a podobne. Anulácia manželstva je v rímskokatolíckej cirkvi oficiálnym rozhodnutím, že manželstvo nikdy nebolo platné, teda že fakticky neexistovalo.

Napriek tomu rozvod je v Taliansku legálny už 35 rokov, mnohí ho stále považujú za stigmu a niektorí dávajú prednosť anulácii manželstva, aby znovu mohli uzavrieť cirkevný zväzok.

Vatikánsky súd, ktorý sa zaoberá anulovaním cirkevnych sobášov, sa nazýva Rímska rota. "Jeho právnici sú akousi kastou a požadujú viac, než stanovuje cirkev," povedala Ilaria Tatová, ktorej manželstvo tribunál zrušil.

"Som veriaca, ale pred cirkevnými tribunálmi medzi falošnými prísahami a svedectvom človek vieru stratí. Keď sme sa brali, veľmi som svojho manžela milovala a on mňa tiež. Na základe falošného svedectva môjho muža a jeho príbuzných bolo však naše manželstvo zrušené. Oveľa spravodlivejší sa mi zdá byť občiansky zákon, podľa ktorého sa dá rozviesť, a nie anulovať manželstvo, pretože minulosť sa nedá zrušiť," dodala Tatová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy