Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vo väzení strávil 18 rokov. Šikanovali ho a pokúsil sa o samovraždu, kým uznali, že je nevinný
Zdielať na

Vo väzení strávil 18 rokov. Šikanovali ho a pokúsil sa o samovraždu, kým uznali, že je nevinný

Archívna reportáž

VARŠAVA / Poľskom znie v posledných dňoch meno Tomasz Komenda. Je to 42-ročný muž, ktorý takmer polovicu svojho života strávil v najprísnejšie stráženom väzení, kým sa preukázalo, že je nevinný. Mestský súd ho vo štvrtok pustil na slobodu. V minulosti ho odsúdili na 25 rokov väzenia za znásilnenie a brutálnu vraždu 15-ročného dievčaťa.

Vražda mladého dievčaťa sa stala takmer pred 20 rokmi počas diskotéky v obci Miloszyce. Komenda bol odsúdený napriek tomu, že 12 svedkov vypovedalo pod prísahou, že na diskotéke nebol a preukázateľne sa nachádzal na inom mieste. 

Napriek tomu bol teda označený za páchateľa a odsúdený. Za hlavný dôkaz bol uznaný vlas na oblečení obete, ktorý mal zhodný genetický kód s vlasmi Komendu. Ďalším dôkazom, ktorý mal dosah na jeho odsúdenie, bolo tvrdenie susedky jeho rodičov, že sa "až príliš podobal vrahovi, ktorého identikit zverejnila polícia".

Ako uvádza portál Novinky.cz, Tomasz Komenda po celý čas tvrdil, že je nevinný, no súd mal iný názor. Paradoxné je, že mu pomohli až rodičia obete. V minulom roku požiadali ministerstvo spravodlivosti o opätovné preskúmanie prípadu vraždy ich dcéry. Otvorenie prípadu nakoniec ukázalo, že vrahom bol iný muž.

"V podstate som polovicu života strávil vo väzení. Tie roky mi nikto nevráti. Prežil som tam hrozné veci, predovšetkým zo strany spoluväzňov, ktorí ma ako odsúdeného za vraždu neplnoletej neuveriteľne prenasledovali. Raz som sa pokúsil obesiť, iní spoluväzni ma ale v poslednej chvíli zachránili," vyjadril sa Komenda pri odchode z väznice pre TVN24.

Týždenník Polityka uviedol, že za to, čo sa stalo sú zodpovední policajti, prokurátori a sudcovia, ktorí by za to mali niesť zodpovednosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy