Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dánsky inovátor stojí pred súdom. Obžalovali ho za smrť švédskej novinárky
Zdielať na

Dánsky inovátor stojí pred súdom. Obžalovali ho za smrť švédskej novinárky

KODAŇ / V Kodani sa začína súd s dánskym inovátorom Petrom Madsenom, ktorý je obžalovaný z obvzvlášť brutálnej vraždy švédskej novinárky Kim Wall. Jej rozrezané časti tela mal pohodiť do mora, ktoré ho nakoniec vyplavilo. Upozorňujeme, že obsah nie je vhodný pre maloletých divákov.

Pred siedmimi mesiacmi pracovala na reportáži populárneho inovátora, ktorý sa chcel pochváliť svojou ponorkou. To je posledná informácia, ktorá zachytáva 30-ročnú švédsku novinárku Kim Wall živú. Desať dní po zmiznutí, čo bolo vlani v auguste, časti jej tela vyplavilo more. A dnes stojí 46-ročný Peter Madsen pred súdom pre brutálnu vraždu, ktorá vydesila celú krajinu.

"Bol to šok, že sa niečo také môže vôbec v Dánsku stať - ľudia tomu nedokázali uveriť. Ale potom sa začali množiť dôkazy o celom prípade a to bolo ešte desivejšie," povedal známy obžalovaného Tomas Trolle.

Madsen bol nadšencom podmorského a vesmírneho cestovania. Bol hviezdou kníh, filmov aj televíznych programov. Jeho posledný projektom bola UC3 Nautilus - jedna z najväčších ponoriek na svete postavená jednotlivcom. Na jej palubu pozval aj Kim Wall, aby o nej urobila reportáž. To bolo naposledy, kedy ju videli živú. Keď sa objavili časti jej tela, Madsen odmietol obvinenie, že by jej čokoľvek urobil. Postupne sa odhaľovali brutálne detaily, z ktorých mrazí. Telo novinárky bolo dobodané v oblasti intímnych partií, jej hlava aj končatiny boli odrezané od trupu. A na záver ešte našla polícia pri prehliadke Madsenovho skladu aj videozáznamy týrania a popravy mladej ženy.

"Myslím, že prokurátor sa bude snažiť prezentovať fakty veľmi citlivo, najmä s ohľadom na rodinu novinárky. Avšak tie videá sú jasným dôkazom," hovorí emeritná profesorka trestného práva Eva Smith.

Madsen stále opakuje, že smrť novinárky bola nehoda. Najprv tvrdil, že ju privalil ťažký poklop, následne, že sa nadýchala oxidu uhoľnatého. Prokurátor tvrdí, že inovátor vraždu plánoval. Na palubu si zobral náradie, ktoré tam vôbec nepotreboval ako pílu, nože a skrutkovače, ktorými Wall mučil. Novinárku údajne priviazal za ruky, nohy a hlavu - bil ju, rezal a bodal a napokon zavraždil. Na jej zohavenom tele sa najprv sexuálne ukájal, následne telo rozrezal a hodil do mora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy