Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Žijú v najostreľovanejšom meste na Donbase. Sú presvedčení, že strieľajú Ukrajinci
Zdielať na

Žijú v najostreľovanejšom meste na Donbase. Sú presvedčení, že strieľajú Ukrajinci

AVDIIVKA / Portrét ukrajinskej učiteľky na stene rozstrieľaného paneláka sa už pomaly stáva symbolom pre zničené mesto Avdiivka na východe Ukrajiny. Počas vlaňajších urputných bojov tam prichádzali o život nielen vojaci, ale aj civilisti. Ulice mesta sú dnes prázdne. Obyvatelia vychádzajú von len vtedy, ak je to nevyhnutné. Reportérka TV JOJ Katarína Kleknerová sa tam stretla s rodinou, ktorá má na dome zabarikádované okná aj dvere. A dôvod? Žijú takmer na frontovej línii, kde streľbu počuť každý deň.

Cesta do Avdiivky. Je šťastie, že je na nej pol metra snehu, inak je totiž podľa miestnych úplne rozbitá od ťažkej vojenskej techniky a tankov. Časť mesta je v zime neobývaná. Z pozícií sa stále ozýva streľba, a občas počuť dunenie. Štáb TV JOJ sa dostal do centra mesta, od rána tam bolo počuť streľbu z blízkeho frontu. Avdiivka je najostreľovanejšie mesto na Donbase. Rodina pani Anžely žije zhruba kilometer od bojových pozícií. Momentálne sú bez vody a niekedy aj bez elektriny. "Strieľajú ráno, večer aj v noci. Teraz sa intenzita trocha znížila," hovorí pani Anžela, obyvateľka Avdiivky. "Tu to lietalo, tak si chránime okná aby nám ich nerozbili," dodáva jej manžel.

"Toto sme mali rozbité, strela preletela cez strechu do izby. Zranilo mi tu ruku, z toho strachu som sa utekala skryť za dom. Ani neviem, kam som bežala," hovorí Anžela. Avdiivka je na tej strane Donbasu, ktorú majú pod kontrolou Ukrajinci. "Ale Doneck sa nachádza na tejto strane a ja som presvedčená, že nás ostreľujú Ukrajinci. Ja som tu prežila celý svoj život, a vždy to budem hovoriť, že na nás nestrieľajú zo strany separatistov. Nie je to tak, ako hovorí ukrajinská strana," tvrdí Anžela.

Asi polovica obyvateľov Avdiivky pracuje v miestnej fabrike na koks. Anžela pracovať nemôže, musí sa starať o chorú mamu. Na ulici žije okrem nich ešte jedna rodina. "Žijeme v šedej zóne, k nám neprichádza žiadna pomoc," sťažuje sa Anžela. Spomína ale vojakov, ktorí chodia vo veľkom do obchodu po alkohol. Pochmúrne mesto večer úplne stíchne. "Večer sa zamkneme a nikam nevychádzame. Nemáme ani kam ísť. Ale ako to môžu robiť? Veď sme všetci Slovania a oni všetci bojujú proti sebe za peniaze. Aby si zarobili," uzatvára smutne Anžela.

Pozrite si archívnu reportáž o konflikte na Ukrajine:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy