Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zimbabwiansky minister zdravotníctva sa sťažoval na kondómy z Číny. Sú vraj veľmi malé
Zdielať na

Zimbabwiansky minister zdravotníctva sa sťažoval na kondómy z Číny. Sú vraj veľmi malé

Archívne video

BRATISLAVA / Zimbabský minister zdravotníctva David Parirenyatwa nadniesol na nedávnom fóre ohľadom vírusu HIV tému kondómov. Posťažoval sa, že by sa krajina mala zamyslieť nad ich výrobou, keďže tie importované z Číny sa nezdajú byť dostačujúce. Podľa neho si niektorí muži sťažujú, že sú pre nich príliš malé, informovali servery Daily Mail alebo New Zealand Herald.

Otázka používania kondómov a šírenie vírusu HIV je v Zimbabwe pálčivá. Vírusom alebo chorobou AIDS trpí údajne okolo desať percent celkovej populácie krajiny, uvádza Daily Mail.

O tejto otázke sa minister zdravotníctva rozhovoril pri spustení nového projektu, ktorý má o problematike informovať. "Mladí teraz majú kondómy, ale nevyrábame ich," narážal Parirenyatwa okrem iného aj na veľkosť prezervatívov, ktorá je vraj pre niektorých afrických mužov nedostačujúca.

Čínska firma, ktorá kondómy dodáva, sa zaviazala, že pripomienku zohľadňuje a plánuje dať do obehu viac veľkostí. "Začali sme so zbieraním dát, aby sme to mohli odraziť na budúcej ponuke," uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Beijing Daxiang and His Friends Technology Co. Čao Čchuan.

Dodal, že dopyt po kondómoch je v rôznych kútoch planéty odlišný. Kým čínski muži preferujú tenšie prezervatívy, v Severnej Amerike chcú predovšetkým jemné. Podobné sťažnosti na veľkosť kondómu ako teraz zo Zimbabwe zazneli v minulých rokoch napríklad aj z Ugandy a ďalších afrických krajín.

Za úsmevným problémom je však snaha o zamedzenie šírenia vírusu HIV nielen v rozvojových krajinách. "Juhoafrické krajiny majú najväčší výskyt vírusu HIV, preto sa snažíme propagovať používanie kondómov," uzavrel Parirenyatwa.

Zatiaľ čo Európa zaznamenáva pokles, na Slovensku stúpa počet HIV nakazených:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy