Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Albánci demonštrovali za samostatnosť Kosova
Zdielať na
Zahraničie

Albánci demonštrovali za samostatnosť Kosova

Zdroj: SITA/AP/Boris Grdanoski

"Sme proti akýmkoľvek pokusom destabilizovať a rozdeľovať Kosovo."

Okolo 6000 príslušníkov macedónskej albánskej menšiny sa v piatok zúčastnilo v macedónskom Tetove na demonštrácii za samostatnosť Kosova. Podľa Menduha Thaciho, vodcu macedónskej Demokratickej strany Albáncov (DPA), ktorá zhromaždenie organizovala, chceli demonštranti "vyjadriť nespokojnosť s odložením udelenia nezávislosti Kosovu".

"Sme proti akýmkoľvek pokusom destabilizovať a rozdeľovať Kosovo," vyhlásil Thaci pred davom demonštrantov. Mnohí z nich mávali albánskymi a americkými vlajkami.

DPA je jednou z dvoch strán etnických Albáncov v Macedónsku a je súčasťou súčasnej vládnej koalície premiéra Nikolu Gruevského. Albánci tvoria zhruba štvrtinu z celkovej zhruba dvojmiliónovej populácie Macedónska.

Kosovo od vojenskej kampane NATO v roku 1999, ktorá bola zameraná proti perzekúciám Albáncov zo strany Srbov, spravuje OSN. Ďalšie rokovania o budúcom štatúte tejto srbskej provincie medzi americkými, európskymi a ruskými diplomatmi sa uskutočnia budúci týždeň. Kosovskí Albánci požadujú úplnú samostatnosť, Srbsko, podporované Ruskom, takéto riešenie vytrvalo odmieta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy