Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rehoľné sestry alebo otrokyne. Postavenie žien v cirkvi je ponižujúce, tvrdí jedna z nich
Zdielať na

Rehoľné sestry alebo otrokyne. Postavenie žien v cirkvi je ponižujúce, tvrdí jedna z nich

VATIKÁN / Vatikánsky časopis priniesol svedectvo jednej z rehoľných sestier, ktoré odhaľuje nerovnoprávne postavenie žien v rámci cirkvi.

K celosvetovej kampani MeToo sa podľa denníka the Telegraph najnovšie pripojili aj rehoľné sestry. Kampaň kritizuje zneužívanie žien. Naroziel od ostatných žien, sú práve rehoľné sestry kategóriou žien, ktorá za svoju každodennú prácu nie je vôbec alebo len minimálne platená. Každý deň pripravujú jedlá od raňajok až po večeru, pričom okrem samotného prichystania jedla, musia umyť riady a zabezpečiť celkový chod domácností. "Rehoľné sestry sú vnímané ako dobrovoľníčky, ktoré sú vždy poruke. Tento pohľad na ne vedie k nárastu zneužívaniu moci voči nim," popísala jedna z nich časopisu Women Church Word. Tieto informácie potvrdili viaceré sestry, ktoré chceli zostať v anonymite. 

Situácia rehoľných sestier je oveľa zložitejšia a ponižujúcejšia. Len máloktorý z kňazov ich po celodennej námahe vôbec pozve, aby si prisadli k spoločnej večeri. "Za tým všetkým je myšlienka, že ženy sú menejcenné než muži a že kňaz v cirkvi znamená všetko a sestry nič," vysvetľuje sestra s prezývkou Paule. 

Lucetta Scaraffia, šéfeditorka časopisu Women Church World sa k celej novovzniknutej situácii vyjadrila: "Nikto doteraz nemal odvahu tieto veci odhaliť." Na stránkach časopisu následne vyšiel manifest, ktorý sa dožaduje toho, aby ženy mali postavenie zodpovedajúce ich schopnostiam. 

Časopis číta aj samotný pápež František, ktorý sa už v minulosti vyjadril, že práca niektorých žien v cirkvi skôr pripomína otroctvo. Rehoľné sestry by podľa neho skôr mali byť v uliciach, školách alebo nemocniciach a nemali by vybavovať záležitosti kňazov. Hoci slová pápeža zatiaľ neboli vypočuté, aj vďaka manifestu by si mohlo viacero z kňazov uvedomiť nepriaznivé postavenie rehoľných sestier v cirkvi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy