Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poradca Erdogana: Česko neexistuje, skutoční muži založili Slovensko
Zdielať na

Poradca Erdogana: Česko neexistuje, skutoční muži založili Slovensko

PRAHA / Tureckú vládu rozhnevalo rozhodnutie pražského mestského súdu z utorka. Ten rozhodol o prepustení sýrskeho kurdského politika Sáliha Muslima. Predáka sýrskych Kurdov zatkli v sobotu v Prahe na základe medzinárodného zatykača Interpolu. Ten vydali na žiadosť Turecka, ktoré Muslima obviňuje z terorizmu.

"Toto rozhodnutie je veľmi jasnou podporou terorizmu a negatívne ovplyvní vzťahy medzi Tureckom a Českou republikou," vyhlásil v utorok v reakcii na rozhodnutie pražského súdu podpredseda tureckej vlády Bekir Bozdag.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu označil prepustenie Muslima v Českej republike za "škandalózne" a vyhlásil: "Turecko ho bude prenasledovať aj vtedy, ak pôjde do inej krajiny".

Hlavný radca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zase v televíznom rozhovore pre ČT24 v reakcii na Muslimovo prepustenie prehlásil, že žiadne Česko vôbec neexistuje. Podľa neho krajinu kúpilo Nemecko. Všetci skutoční muži krajinu podľa neho opustili a založili Slovensko. "Nemci Česko vlastnia. Skutoční muži odtiaľ odišli a založili Slovensko s hlavným mestom Bratislava," povedal Yiğit Bulut, šéfporadca tureckého prezidenta. 

Muslima viní Turecko v súvislosti s útokom na autobusy v priestoroch vojenského veliteľstva v Ankare, pri ktorom vo februári 2016 prišlo o život 37 ľudí. Pozorovatelia však upozorňujú, že obvinenia Kurdov zo strany režimu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana bývajú často vymyslené a
politicky motivované.

Muslim je bývalý spolupredseda sýrskej prokurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD). V Prahe bol na konferencii o Blízkom východe. Zatknutie prišlo po snímke z konferencie, ktorú do Turecka poslal turecký účastník podujatia. Krátko potom Turecko požiadalo Prahu o jeho zatknutie.

Diplomatický škandál vyvolala aj návšteva tureckého prezidenta v USA, viac v nasledujúcom videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy