Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bunkre pre miliardárov
Zdielať na

Bunkre pre miliardárov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ukážeme vám, ako sa najbohatšie 1% ľudstva pripravuje na apokalypsu. Protijadrové kryty existujú už od čias tzv. studenej vojny. Najmodernejšie kryty však s tými pôvodnými nemajú nič spoločné a sú plné luxusu rovnako, ako bežné obydlia bohatých.

Keď sa povie protiatómový kryt, väčšina ľudí si predstaví betónovú miestnosť s poschodovými posteľami a hromadou konzerv. A aj keď niekto môže mať pocit, že hrozba celosvetovej jadrovej apokalypsy je dnes rovnako pálčivá ako bola v 50-tych rokoch, dnešné kryty s tými z minulého storočia nemajú spoločné takmer nič. Podľa portálu CNN existuje viacero firiem, ktoré uspokojujú rastúci záujem o vybudovanie zariadení, ktoré by ich obyvateľov ochránili pred globálnou pandémiou, pádom asteroidu či tretej svetovej vojny a zároveň zabezpečili pobyt v luxuse.

Bunkre vašich otcov či starých otcov neboli veľmi pohodlné," vraví Robert Vicino, realitný maklér a zároveň riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti Vivos, ktorá buduje a udržiava luxusné úkryty na rôznych bodoch Zeme. "Boli šedé. Boli kovové, ako loď alebo niečo armádne. A pravdou je, že človek nedokáže dlhodobo prežiť v niečom tak spartanskom, sivom." Mnohí z najbohatších, vrátane bankových manažérov, športových hviezd či šéfov technologických firiem sa rozhodli nechať si navrhnúť tajné úkryty pre svoje rodiny či zamestnancov. O Billovi Gatesovi sa povráva, že má bunkre na všetkých svojich nehnuteľnostiach.

Gary Lynch, riaditeľ texaskej spoločnosti Rising S vraví, že v roku 2016 evidujú o 700% väčší záujem o luxusné bunkre ako v roku 2015 a len od novembrových prezidentských volieb v USA sa predaj úkrytov zvýšil o 300%. Spoločnosť vyrába ocelové úkryty, navrhnuté na niekoľko generácií, ktoré môžu obsahovať zásoby potravín minimálne na jeden rok pre každého člena domácnosti. Vznikajú nielen súkromné, ale aj komunitné bunkre, celé podzemné mestečká, kde sa môže pred hrozbami na povrchu ukryť až 5000 ľudí. K dispozícii budú mať okrem zásob aj hydroponické záhrady na pestovanie zeleniny a ovocia, ale aj kiná, obchody či wellness.

Mnohé z týchto bunkrov sa nachádzajú v bývalých raketových silách a iných konštrukciách vybudovaných v čase vrcholiacej hrozby sovietsko-amerického jadrového konfliktu. Prepracované verzie plné špičkového luxusu sa predávajú - rovnako ako ich bežné nadzemné verzie - za milióny dolárov. Jednou z takýchto stavieb je Vivos Europe One v Nemecku, vytesaná do skaly. Ponúka 34 súkromných rezidencií od 230 metrov štvorcových. Ako "najväčší miliardársky bunker na svete"sa opisuje Oppidum v Českej republike. Výstavba sa začala ešte v roku 1984. Teraz sa dajú jednotlivé úkryty dokončiť na kľúč, v plnom luxuse, s prístupom k podzemným záhradám, plaveckým bazénom, kinu a vinotéke. Podľa developera úkrytov Vicina je to dôležité: "Sú to úkryty na rok a viac trvajúci pobyt. Tak nech sú teda pohodlné."

Obávate sa konca sveta a myslíte si, že ho predpovedá kalendár Mayov? Pozrite si rozhovor na túto tému:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy