Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Reportérka si skúsila cestu migrantov z Afriky do Európy. Jej zistenia vyrážajú dych
Zdielať na

Reportérka si skúsila cestu migrantov z Afriky do Európy. Jej zistenia vyrážajú dych

ABUJA / Reportérka americkej stanice CNN sa rozhodla utiecť z Afriky do Európy prostredníctvom priekupníkov. Chcela tak odhaliť ich schému a systém a pomôcť vyšetrovateľom zastaviť tento extrémne krutý biznis plný otroctva a násilia. Zistenia ale boli oveľa šokujúcejšie. Tak napríklad ženám dávajú kontroverzné inštrukcie pred cestou. Majú si vraj vziať kondómy a antikoncepciu.

Nima Elbagir sa rozhodla nájsť v Nigérii pašerákov, ktorí ju dostanú do Európy. Prišla preto do štátu Edo, ktorý sa nachádza na juhu. Je to miesto, kde tento biznis prekvitá a otvorene sa tam o ňom hovorí. Za prepašovanie zaplatila v prepočte 1400 dolárov. Už na začiatku dostala varovanie, aby nemrhala časom priekupníka. "Nehrajme sa tu a bavme sa seriózne, v tomto biznise som dlho," hovorí jeden z mužov.

Na cestu iba s kondómom 

Po dohode sa štáb vrátil do hotela. Pripravili techniku a vydali sa uprostred noci do mesta Auči. V miestnom, z časti hotel, z časti nevestinec, dostali ďalšie inštrukcie. Tie pre ňu ako ženu jej vyrazili dych. Vraj si má zobrať kondómy a antikoncepciu.

Nima: "Čiže nesmiem cestovať bez antikoncepcie?"

Muž: "My ti ju dáme, zoženieme ju, nebudeš za ňu platiť."

Nima: "Ženy sú cestou zneužívané?"

Muž: "Niekedy ti bude chcieť nejaký muž pomôcť, vieš čo to znamená. Netvrď mi, že nechápeš tomu, čo hovorím." 

Nebrániť sa znásilneniu 

Nima presne pochopila, priekupník ju vzal bokom a vysvetlil jej, že musí mať kondómy a ak bude znásilnená, aby sa nevzpierala a dôverovala Bohu. S týmito radami ich naložili do autobusu a zamkli dvere. Reportérka si uvedomila, že práve takto sa začína cesta znásilnení, priekupníctva a otroctva. Z autobusu sa im našťastie za mestom podarilo vyskočiť. Ak by nie, dorazila by podľa plánu na druhý deň do Kanu na severe krajiny, odtiaľ do Agadezu cez Líbyiu.

"Ako žena si mám so sebou brať antikoncepciu a očakávať, že na každej časti trasy budem napadnutá, znásilnená a zneužitá. Je nepredstaviteľné, že ľudia podstupujú toto riziko len preto, aby sa dostali do Európy," hovorí zdesená reportérka. Reportérka po nakrútení reportáže kontaktovala aj príslušné orgány, aby zabránili ďalšiemu zlu páchanému na ľuďoch, ktorí falošne veria snu o lepšom živote.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy