Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Damasku vraždia deti. Za posledný týždeň ich počet dosiahol 120, tvrdia aktivisti
Zdielať na

V Damasku vraždia deti. Za posledný týždeň ich počet dosiahol 120, tvrdia aktivisti

DAMASK / Sýrske vládne jednotky zabili viac ako 500 civilistov za posledný týždeň intenzívneho bombardovania rebelskej enklávy neďaleko Damasku, tvrdia aktivisti.

Medzi obeťami vo východnej Gúte je približne 121 detí, uviedli pre bbc.com sýrski pozorovatelia pre ľudské práva, skupina založená vo Veľkej Británii. Pozorovatelia zároveň tvrdia, že do bojov boli zapojené aj ruské lietadlá, hoci Rusko odmieta priame zapojenie v konflikte. 

Barelové bomby boli zhodené na oblasť, kde zostalo uväznených približne 393-tisíc ľudí. Sýrska vláda odmietla cielené útoky na civilistov a tvrdí, že sa snaží oblasť oslobodiť od teroristov, medzi ktorých v tomto prípade patria džihádistickí militanti a hlavné povstalecké skupiny, ktoré okupujú enklávu. Dve najväčšie povstalecké skupiny v tejto oblasti sú Jaish al-Islam a jeho rival Faylaq al-Rahman. Sýrska vláda sa zúfalo snaží získať územie, pretože hovorí, že povstalci priamo ohrozujú hlavné mesto. Sýrske štátne médiá tvrdia, že povstalci zabili najmenej 16 civilistov vo východných okresoch mesta od nedele.

Situácia civilistov v tejto oblasti znepokojila svetových lídrov. Podmienky opísal generálny tajomník OSN Antonio Guterres ako "peklo na zemi". Bezpečnostná rada diskutuje o uznesení požadujúcom 30-dňový mier, aby umožnil poskytovanie pomoci.  Podľa súčasného návrhu by sa každé prímerie neuplatňovalo na islamskú štátnu skupinu alebo Nusra Front,bývalú oficiálnu pobočku al-Káidy v Sýrii. Avšak Rusko chce pritvrdiť na návrh. Moskva hovorí, že musí vylúčiť ďalšie skupiny, ktoré lynčujú Damask.

Západní diplomatici majú podozrenie, že Moskva chce dať Sýrii čas na poslednú ranu enkláve na okraji Damašku. Americký prezident Donald Trump poukázal na Sýriu a jej spojencov, Rusko a Irán, ktorí posilňujú humanitárnu krízu v krajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy