Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koľko bozkov je vhodných pri pozdrave?
Zdielať na
Zahraničie

Koľko bozkov je vhodných pri pozdrave?

Zdroj: Bruno Girin/ilustračné

V Británii majú spoločenskú dilemu - dať behom pozdravu jeden bozk na tvár alebo hneď dva? V Príži dostanete štyri zdvorilostné bozky.

V Británii sa z toho stalo nevýslovná spoločenská dilema - dať počas pozdravu jeden bozk na tvár, alebo snaď hneď dva? To, čo kedysi bolo výsadnou doménou rodinného kruhu či blízkych priateľov, si teraz vydobýva postavenie v širšom styku. Málokto si je ale istý, čo je ešte vhodné a primerané, uvádza BBC na svojich internetových stránkach.
 
V kedysi veľmi konzervatívnom svete biznisu, kde ešte nedávno uvoľnenie kravaty vyprovokovalo pozdvihnutie obočia, vyvoláva teraz chaotické objímanie, potriasanie rukou a bozkávanie poriadny chaos. Zahájenie a uzavretie stretnutia s klientom sa môže stať naozajstnou nočnou morou, tvrdí Rebecca Williamsová z konzultantskej firmy CHA, ktorá sa zaoberá komunikáciou na pracovisku.

"Sú chvíle trápneho napätia, kedy osoba riadiaca rokovanie pobozká klienta a každého sa zmocní úzkosť - co teraz? Keď sa totiž dvaja ľudia pobozkajú, vytvoria tým precedens, a každý sa tak musí pobozkať s každým. Môže to byť naozaj nepríjemné, ale protokol nariaďuje, že sa to musí urobiť," povedala.

Ľudia pracujúci v oblasti styku s verejnosťou si idú spravidla pre dva bozky, ale môže to závisieť na národnosti, dodáva. Zo skúseností Williamsovej vyplýva, že Američania sa nebozkávajú vôbec, Argentínčania dvakrát a Parížania dokonca štyrikrát.

Podľa expertky na reč tela Judi Jamesové ide o životne dôležitú záležitosť, pretože pozdrav vysiela signál o postavení a charizme a veľa prezrádza o osobnosti. "Briti neboli v podávaní ruky dobrý a teraz sú iné možnosti, ako objímanie, letmý bozk a dokonca i pusa na pery. To je mínové pole," tvrdí.

Tento zmätok ľudí brzdí, pretože majú strach, aby niečo neurobili zle, dodáva. Podľa nej potriasanie rukou nikdy neuškodí, zatiaľčo bozky by mali byť vyhradené ľuďom, s ktorými udržujeme spoločenský vzťah, aj keby malo ísť len o klienta, s ktorým sme boli na obede.

Dvojnásobné pusy sa rýchlo rozšírili, ale niektorým ľuďom to je nepríjemné. Napríklad vo Francúzsku je jediný bozk intímnejší než dva. Rozhodne by pusy nemali byť psrevádzané mľaskaním, protože to zaváňa neúprímnosťou.

Podobné zábrany ale rozhodne nemali pohlavári niekdajších komunistických krajín, ktorí sa bozkávali na ústa. Slávna je pusa východonemeckého vodcu Erika Honeckera a sovietského predáka Leonida Brežneva z roku 1979, ktorý bol zväčšený na Berlínskom múre.

Kde sa dáva koľko bozkov:    

    

ŠtyriParíž
TriHolandsko, Belgicko (pokiaľ má jeden z dvojice viac než 10 rokov), Egypt, Rusko, Švajčiarsko
DvaŠpanielsko, Rakúsko, Maďarsko, Grécko, niektoré časti Francúzska
JedenBelgicko
Len v úzkom kruhu príbuzných a priateľovNemecko, Taliansko, Blízky Východ (len muži)
Radšej neskúšaťJaponsko (úklon)


    Zdroj: BBC

Zdielať na

Najčítanejšie správy