Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Protifajčiarsky zákon má zmysel. Počet infarktov výrazne klesol, tvrdia lekári
Zdielať na

Protifajčiarsky zákon má zmysel. Počet infarktov výrazne klesol, tvrdia lekári

PRAHA / Protifajčiarsky zákon začal v Českej republike platiť v roku 2017. Niektorí poslanci v ňom vidia prekážku a požadujú zmiernenie. Do opozície sa stavajú lekári a zdravotníci.

Nový protifačiarsky zákon vstúpil do platnosti v Českej republike v máji minulého roku. Zákon zakazuje fajčiť v reštauráciach a v baroch, ale rovnako v zariadeniach určených na kultúrne akcie alebo zastávkach verejnej dopravy. Najnovšie chcú poslanci zmierniť jeho znenie, pretože tento zákon údajne vedie ku konfliktom, keďže obmedzuje fajčiarov. Rovnako ako problematické vidia smrad na uliciach a rušenie nočného pokoja.  

Eva Králiková, vedúca z Centra pre závislých na tabaku, naopak uviedla, že vďaka tomuto zákonu došlo k omnoho výraznejšej zmene, a to k poklesu počtu infarktov o niekoľko percent. "V našej nemocnici bolo v prvých mesiacoch o 13 % menej hospitalizácii zapríčinených infarktom, ale mohli to ovplyvniť aj iné faktory. To jej jeden z dôvodov, prečo by sa zákon nemal meniť. Aby sme to mohli jasne posúdiť, sú potrebné výsledky z celého roku alebo ešte lepšie v rozpätí 3 až 5 rokov v celej Českej republike," povedala pre idnes.cz Králiková.

Poslanec Benda, ktorý je za zmiernenie zákona, chce, aby v reštauráciách vznikli "fajčiarne" - oddelené miestnosti s vlastným vetraním. Pod tento návrh sa už údajne podpísalo 86 poslancov. K argumentom lekárov sa vyjadril: "Doktori tvrdia, že sa znížil počet infarktov, ale ja neverím ani anglickým štúdiám po desiatich rokoch. Aj samotní doktori priznávajú, že málokedy vedia, čo je skutočným dôvodom. To je umelá argumentácia odporcov fajčenia."

"Súčasne si myslím, že sa prejavili negatívne dôsledky. Fajčiari stojaci na ulici nie sú dobrým príkladom pre deti a naviac rušia okolie."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy