Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bývalá armádna hudobníčka z KĽDR: Roztlieskavačky sú v skutočnosti sexuálne otrokyne
Zdielať na

Bývalá armádna hudobníčka z KĽDR: Roztlieskavačky sú v skutočnosti sexuálne otrokyne

PCHJONGČCHANG / Počas zimných olympijských hier v Pchjongčchangu rozdávali len úsmevy, doma v KĽDR je ale život severokórejských roztlieskavačiek a športovcov zrejme dramaticky odlišný. O zástupcoch izolovaného komunistického režimu, ktorí na seba na olympiáde strhli pozornosť médií, s agentúrou Bloomberg hovorili dvaja severokórejskí "zbehovia". Podľa bývalej armádnej hudobníčky, sú roztlieskavačky v skutočnosti sexuálnymi otrokyňami.

Umelkyňa

Li So-jon je štyridsaťdvaročná bývalá armádna hudobníčka, ktorá z KĽDR utiekla v roku 2008. "Umelecký súbor Severnej Kórey prišiel na zimnú olympiádu a predviedol tance a piesne a na prvý pohľad sa mohlo zdať, že je to fantastická šou. Na druhej strane však musia chodiť na večierky a poskytovať tam sexuálne služby a zažívať bolesť," povedala Li So-jon pre Bloomberg.

Štyridsaťdvaročná bývalá armádna hudobníčka momentálne stojí v čele Novej Kórejskej únie žien, ktorá pomáha ženám prispôsobiť sa životu v Južnej Kórei a poskytujú liečbu tým, ktorí trpia posttraumatickou stresovou poruchou. 

"Roztlieskavačky chodia na večierky centrálnej strany politbyra a musia tam s funkcionármi spať, aj keď nechcú. Takéto porušenia ľudských práv sa odohrávajú, keď ženy musia dodržiavať to, čo im prikážu aby robili so svojimi telami," uviedla Li So-jon.

Kim Hjong-so Severnú Kóreu opustil v roku 2009 spoločne so svojím synom, ktorý sa závodne venoval lyžovaniu. "Jedným slovom, atléti sú športovými otrokmi Kim Čong-una. Rovnako tak tréneri," povedal.

"Pretože v Severnej Kórei je režim a Kim Čong-un celým svetom. Športovci a roztlieskavačky. Všetci sú otroci Kim Čong-una a Severnej Kórey," dodal päťdesiatštyriročný Kim.

Bloomberg poznamenáva, že výpovede týchto osôb sú založené na skúsenostiach starých už najmenej desať rokov, zároveň "nie je dôvod myslieť si, že by sa prax severne od hraníc dramaticky zmenila".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy