Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
USA zrejme presťahujú ambasádu do Jeruzalema v máji
Zdielať na

USA zrejme presťahujú ambasádu do Jeruzalema v máji

Archívne video

WASHINGTON/JERUZALEM / Spojené štáty svoje veľvyslanectvo v Izraeli premiestnia do Jeruzalema pravdepodobne v máji. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na piatkové prehlásenie amerického činiteľa.

Americký prezident Donald Trump minulý rok v decembri uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a dal pokyn na začatie sťahovania amerického zastupiteľského úradu z Tel Avivu. V polovici januára ale šéf Bieleho domu poprel, že by sa plánované premiestnenie malo uskutočniť do roka.

Premiestnenie americkej ambasády do Jeruzalema pripadá na 70. výročie založenia štátu Izrael, ktoré krajina oslávi 14. mája, uviedol izraelský minister zodpovedný za tajné služby Jisrael Kac. Na Twitteri za rozhodnutie pre daný termín Trumpovi poďakoval.

Ambasádu bude na začiatku tvoriť len niekoľko kancelárií v existujúcej budove, ktorá patrí USA. Podľa agentúry AP americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson už potvrdil svojim podpisom aj plán potrebných bezpečnostných opatrení pre ochranu objektu.

Jednostranné rozhodnutie

Po tom, čo americký prezident Donald Trump jednostranne vyhlásil Jeruzalem za hlavné mesto Izraela, strhla sa diplomatická búrka. Väčšina krajín sveta sa nepridala na Trumpovu stranu, najmä preto, že išlo o jednostranné rozhodnutie a nie o výsledok dohody medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Objavili sa správy, podľa ktorých sa aj Slovensko chystá presunúť svoj zastupiteľský úrad do Jeruzalema. 

"Pozícia Slovenskej republiky bola opakovane komunikovaná jednoznačne: dvojštátne riešenie považuje za jediné a trvalé udržateľné riešenie, ktoré spĺňa požiadavky oboch strán. Slovensko bude naďalej rešpektovať medzinárodný konsenzus o Jeruzaleme, zakotvený v rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN č. 478/1980 a spoločnej pozícii EÚ, vrátane miesta svojho diplomatického zastúpenia až do vyriešenia konečného štatútu Jeruzalema," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Pozrite si archívne video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy