Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Francúzi si robia starosti pre šapmanské
Zdielať na
Zahraničie

Francúzi si robia starosti pre šapmanské

Zdroj: Waldo Jaquith/ilustračné

V oblasti jeho výroby - Champagne - si totiž začínajú robiť starosti, či budú doterajšie vinice pre zvýšený dopyt stačiť.

Dôvodov k oslavám síce môže mať búrlivý svet čím ďalej tým menej, ale šampanského sa pije čím ďalej tým viac. Dokonca toľko, že v oblasti jeho výroby, francúzskom kraji Champagne, si začínajú robiť starosti, že doterajšie vinice nebudú stačiť, a začínajú hľadať pozemky pre ďalšie.

Noviny Le Figaro napísali, že špecialisti už vytipovali štyridsať dedín, v ktorých katastri by mohli byť nové vinice vysadené. Nebude to vraj ale skôr než v roku 2015.

Zatiaľ čo ostatné francúzske vína zažívali v minulých rokoch krízu, z ktorej sa ešte len začínajú spamätávať, predaj šampanského stúpal. V roku 2001 sa predalo 263 miliónov fliaš, v roku 2004 bola prekročená hranica 300 miliónov a vlani to bolo už skoro 322 miliónov. Podľa zdroja citovaného novinami sa za posledných 12 mesiacov predalo vyše 330 miliónov fliaš.

Rastie francúzska, ale ešte viac zahraničná spotreba. Novými sľubnými oblasťami dopytu sú nové hospodárske mocnosti ako Rusko, India či Čína. Nedávno bolo oznámené, že vývoz šampanského stúpol v tohtoročnom prvom polroku oproti minuloročnému o 8 percent, čo sa objemu týka, a čo sa týka hodnoty o viac ako 13 percent.

Názov Champagne môže niesť len víno zo zákonom vymedzenej a prísne kontrolovanej oblasti východne od Paríža. Na katastroch 317 obcí je to 35-tisíc hektárov viníc, čo je len desatina rozlohy francúzskych viníc, z ktorých hrozien sa vyrába šumivé víno. Zostávajúcich 90 percent ale nemá na názov Champagne právo.

Le Figaro napísal, že zoznam 40 obcí, ktoré sa na základe posúdenia pôdy a historických kritérií budú môcť uchádzať o to, aby sa v nich šampanské mohlo vyrábať, je zatiaľ udržovaný v tajnosti. V hre sú veľké peniaze, pretože včlenenie do chránenej oblasti znamená znásobenie hodnoty pôdy. Hektár vinice pre šampanské sa vraj predáva za 800-tisíc eur (27,5 milióna SKK) a niektoré parcely sa v poslednej dobe predali za 1,1 milióna za hektár.

Zdielať na

Najčítanejšie správy