Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záujem o putovanie koňmi v ČR rastie
Zdielať na

Záujem o putovanie koňmi v ČR rastie

Zdroj: search.creativecommons.org/ilustračné

Nejde ani tak o módnu vlnu ako skôr o nový segment cestovného ruchu, zhodnocuje situáciu analytička. Sieť konských chodníčkov v ČR rastie spolu so záujmom o hipoturistiku.

Česká republika sa stáva rajom pútnikov na koňoch. Záujem o tento druh aktívnej dovolenky rastie a spolu s ním sa rozširuje aj sieť konských chodníkov.

Podľa Karola Markvarta, ktorý má na starosti v Klube českých turistov správu chodníkov, tento rok pribudlo v českých krajoch až 600 kilometrov hipotrás. Napríklad taký tohtoročný prírastok diaľníc je 12krát menší.

Celkovo môžu jazdci na koňoch využiť až 1400 kilometrov chodníkov. Smerujú okolo jednotlivých konských staníc alebo ich prepájajú. Rastúci záujem o konské výlety tiež potvrdzuje analytička cestovného ruchu spoločnosti Mag Consulting Markéta Vogelová.

"Podľa Monitoringu návštevníkov v turistických regiónoch je vidiecka turistika lákavejšou aktivitou v regióne pre štyri percentá tuzemských a sedem percent zahraničných turistov," povedala.

Znamená to, že za krásami českého a moravského vidieka mieri ročne 180.000 turistov z cudziny a 230.000 domácich. Počty výletníkov na koňoch sa odhadujú na tisíce.

"Záujem o hipoturistiku tu je veľký a je tu záujem aj zo strany majiteľov stajní tento druh turistiky podporiť," povedal Markvart. Práve majitelia stajní sa spájajú do združení a chodníky značia.

Atraktivitu českých chodníkov zväčšuje tiež ich dĺžka - väčšina z nich patrí k dlhším a dá sa po nich putovať niekoľko dní. Takáto konská diaľnica vedie napríklad naprieč Stredočeským krajom alebo z Telča až do Rakúska. Každý deň môžu jazdci prespať v inom zájazdnom hostinci, ktorý má tiež stajňu pre kone. takýto hostinec sa potom odborne nazýva horstel. Kôň môže byť vlastný alebo vypožičaný na špecializovanom statku.

Za pohľad z konského chrbáta je však tiež nutné riadne zaplatiť. Jeden deň putovania na požičanom koni môže vyjsť cestovateľa až na 2000 korún (okolo 2500 slovenských korún). Cenu ovplyvňuje predovšetkým obtiažnosť terénu. Fariem pripravených poskytnúť kone aj s patričnou výbavou a sprievodcom stále pribúda. V súčasnej dobe sa ich počet odhaduje na 200.

Ako ale povedala odborníčka a chovateľka koní Jiřina Roudnická, konská turistika už nie je záležitosťou len veľkých statkov a jazdeckých klubov. "Rada ľudí prišla na to, že je možné za celkom prijateľné peniaze chovať jedného či dva kone prakticky doma za domom, ak je k tomu kus vhodného pozemku," povedala Roudnická.

Rekreačné využitie koní a nadšenie pre hipoturistiku zjavne zachránili toto zviera pred vyhynutím. Počet koní totiž do roku 1996 každoročne klesal. "Nejde o nejakú módnu vlnu, skôr o nový segment turistiky na našom trhu cestovného ruchu," hodnotí analytička.

Najčítanejšie správy