Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vatikán suspendoval homosexuálneho preláta
Zdielať na
Zahraničie

Vatikán suspendoval homosexuálneho preláta

Prelát, ktorý sa označil za potrestaného, však vyhlásil, že sa za homosexuála vydával iba pre to, aby odhalil tých, ktorí nimi skutočne sú.

Vatikán zbavil dočasne funkcie istého vysokého preláta, ktorý v televíznom programe anonymne prehlásil, že udržuje homosexuálne vzťahy. Pri vyjadrení mal rímskokatolícky duchovný zakrytú tvár a elektronicky skreslený hlas, ale jeho nadriadení ho vraj identifikovali podľa záberov jeho kancelárie. Uviedli to dnes miestne médiá.

Vatikán zahájil interné vyšetrovanie a potom rozhodne, či prelát bude alebo nebude naďalej vykonávať svoj úrad.

"Nadriadení pristupujú k situácii diskrétne a s úctou k dotyčnej osobe, aj keď táto osoba urobila chybu. Cirkevní predstavitelia však musia zasiahnuť prísne, ako sa patrí, čo sa týka chovania, ktoré je nezlučiteľné so službou cirkvi a s misiou pápežského sídla," povedal hovorca Vatikánu Federico Lombardi.

Podľa talianskeho denníka La Repubblica je tajomným prelátom asi šesťdesiatročný muž z vedenia Kongregácie pre kňazov, ktorá riadi asi 400.000 kňazov po svete. Na nezávislom internetovom serveri Petrus sa za potrestaného označil prelát Tommaso Stenico. V texte prehlásil, že nie je homosexuál. "Vyhlásil som sa za homosexuála, aby som odhalil tých, ktorí nimi skutočne sú," tvrdí.

V televíznom programe odvysielanom 1. októbra sa k homosexualite prihlásili štyria kňazi. Televízia nikdy neukázala ich tvár a pozmenila im hlasy, ale postihnutý prelát urobil chybu, keď prijal televízny štáb vo svojej kancelárii, ktorú poznali mnohí zamestnanci Vatikánu.

Na stránke www.repubblica.it sa objavilo video s priznaním homosexuálneho kňaza a hneď aj odvolanie vyhlásenia s uvedeným vysvetlením.

Zdielať na

Najčítanejšie správy