Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kongres USA udelí dalajlamovi cenu
Zdielať na
Zahraničie

Kongres USA udelí dalajlamovi cenu

Zdroj: FerneMillen

Dalajláma dostane od USA ocenenie, Čína protestuje

Americký Kongres udelí budúcu stredu tibetskému duchovnému vodcovi dalajlámovi za boj za slobodu a demokraciu svoje najvyššie možné občianske ocenenie, Zlatú medailu.

Deň predtým dalajlámu podľa agentúr prijme prezident George Bush. Čína, ktorá na akékoľvek oficiálne kontakty s dalajlámom reaguje rozhorčene, vyjadrila tentokrát nad plánovanými poctami ostrý nesúhlas. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Bush, ktorý prijme dalajlámu v utorok v Bielom dome, sa s manželkou Laurou zúčastní aj slávnostného predania ceny dalajlámovi v sídle Kongresu. Podľa hovorcu Bieleho domu Dany Perinovej bude prítomný preto, že má vraj s dalajlámom rovnaké ciele: slobodu a demokraciu.

Čínska vláda sa už proti týmto plánom ohradila. „Čínska vláda je ostro proti tomu, aby americký Kongres udelil dalajlámovi cenu,“ uviedol hovorca čínskej vlády.

Tibet je súčasťou Číny od roku 1951. Po potlačenom povstaní o osem rokov neskôr, ktoré donútilo dalajlámu natrvalo odísť do exilu, Peking prevzal nad touto hornatou oblasťou úplnú kontrolu.

V roku 1965 vyhlásil Tibetskú autonómnu oblasť. Od konca 70. rokov prebehlo niekoľko jednaní medzi dalajlámovými vyslancami a čínskymi úradmi, všetky ale doteraz skončili bez výsledku.

Dalajláma nedávno prišiel na návštevu Rakúska i Nemecka, kde i napriek čínskym protestom jednal za zavretými dverami s kancelárkou Angelou Merkel.

Zlatá medaila Kongresu je najvyšším ocenením americkej legislatívy, a ako prvý ju dostal prezident George Washington v roku 1776. V modernej dobe bola cena udelená tak rozdielnym osobnostiam ako Winston Churchill, Frank Sinatra, Tony Blair, Walt Disney či Matka Terézia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy