Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vyšetrovatelia poznajú príčinu pádu lietadla v Moskve
Zdielať na

Vyšetrovatelia poznajú príčinu pádu lietadla v Moskve

Archívne video

BRATISLAVA / V nedeľu sa v Moskve krátko po štarte zrútilo lietadlo. Zomrelo všetkých 71 ľudí na palube. Vyšetrovatelia našli obe čierne skrinky a poznajú príčinu pádu stroja.

Medzinárodný výbor pre letectvo je oficiálny orgán civilného letectva v Rusku. Vyšiel s informáciou, že lietadlo AN-148-100 vyletelo s vypnutými trúbkovými ohrievačmi. Tieto trúbky musia byť vyhriate, aby zabránili zamŕzaniu, v opačnom prípade indikátory rýchlosti lietadla buď prestávajú fungovať, alebo poskytujú chybné odčítania. Trubkové ohrievače sa využívajú v úplne základných lietadlách, ako je napríklad Cessna 172. Ak je táto informácia správna, je teda jasné, prečo zomrelo 71 ľudí. Je možné, že ohrievače boli zapnuté, ale elektrická porucha neposkytovala jednotkách elektrinu. 

Lietadlo sa zrútilo šesť minút po štarte na zasnežené pole pri meste Ramenskoje v Moskovskej oblasti, asi 40 kilometrov od moskovského letiska Domodedovo, odkiaľ vzlietlo. Pri nešťastí zahynulo všetkých 65 pasažierov aj šiesti členovia posádky. Lietadlo smerovalo do mesta Orsk, druhého najväčšieho mesta Orenburskej oblasti. Práve odtiaľ podľa doterajších informácií pochádzali všetci pasažieri.

​Lietadlo bolo v prevádzke od roku 2010, pričom dva roky, v období 2015 - 2017, malo letovú prestávku pre nedostatok náhradných súčiastok. Pôvodne si ho objednala letecká spoločnosť Rossija a Saratov Airlines ho využívali od februára 2017.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy