Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Školák zranil päť ľudí, sám sa zabil
Zdielať na
Zahraničie

Školák zranil päť ľudí, sám sa zabil

Na strednej škole v Clevelande v americkom štáte Ohio postrelil štrnásťročný žiak dvoch spolužiakov a dvoch učiteľov. VIDEO: desiatky ozbrojených policajtov a plačúci študenti v šoku

Podľa policajného šéfa Michaela McGratha útočník na mieste činu spáchal ešte pred príchodom polície samovraždu.

Zranení žiaci, chlapci vo veku 17 a 14 rokov, ani učitelia nie sú údajne v ohrození života. Do nemocnice priviezli aj študentku, ktorá si zranila nohu pri úteku pred strelcom, uviedli miestne úrady.

Motívom činu bolo vraj vylúčenie študenta zo školy, tvrdia jeho spolužiaci. Chlapec, ktorého meno nebolo zverejnené, bol zo školy vylúčený v pondelok kvôli bitke s iným študentom. Dnes už v škole nemal byť.

Podľa očitých svedkov sa ale objavil na chodbách a v každej ruke mal zbraň. Strieľal vraj na troch poschodiach budovy. Či si vyberal obete náhodne alebo cielene, zatiaľ nie je zrejmé, uviedla polícia.

Riaditeľka školy vyhlásila poplach, takzvaný modrý kód, po 13:00 miestneho času (19:00 SELČ). Pre študentov to znamená okamžite sa schovať do bezpečia alebo opustiť budovu.

Študentka Latisha Hillová popísala v televízii, ako sa zamkla na toalete. Úkryt opustila až po príchode polície.

Clevelandská verejná škola SuccessTech Academy pre asi 250 žiakov 9. až 12. ročníka je zameraná na výučbu matematiky a moderných technológií. Pri vchode údajne študenti neprechádzajú detektorom na kovy, ako je to bežné na niektorých školách v USA.

Miestna televízia uviedla, že rodičia niektorých žiakov pred začiatkom školského roku požadovali, aby škola svoje bezpečnostné opatrenia sprísnila.

Udalosť sa stala pol roka po najhoršej masakre na amerických školách, pri ktorom tento rok v apríli na technickej univerzite v Blacksburgu v štáte Virginia zahynulo 33 ľudí vrátane útočníka.

Streľby na školách v Spojených štátoch obnovujú diskusiu o bezpečnosti škôl i o motívoch podobného násilia. Odborníci často poukazujú na dva faktory - frustráciu prejavujúcu sa extrémnou formu násilia a ľahkú dostupnosť strelných zbraní.

Hoci americké školy stráži uniformovaná stráž, ani najväčšia ostražitosť nemôže podľa znalcov podobným prípadom úplne predísť.

Objavujú sa názory, či by nemali byť ozbrojení učitelia, čo však väčšina pedagógov striktne odmieta. V 34 z 50 štátov USA platí prísny zákaz nosenia zbraní do školských budov, ktorý sa údajne vzťahuje aj na policajtov, pokiaľ neprichádzajú do školy v tiesňovej situácií.

Zdielať na

Najčítanejšie správy