Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Symboly Frankovej diktatúry čoskoro zmiznú
Zdielať na
Zahraničie

Symboly Frankovej diktatúry čoskoro zmiznú

Zdroj: Rafael López Diez

Z ulíc španielskych miest zmiznú pomníky a symboly Frankovho režimu.

Všetky symboly a pomníky Frankovho režimu (1939-1975) v Španielsku majú z miest a obcí zmiznúť. Vyplýva to z návrhu zákona o rehabilitácii obetí diktatúry a občianskej vojny, na ktorej sa zhodla pracovná skupina v španielskom parlamente.

Ako informovali vládnuci socialisti (PSOE), odstránia sa pomníky, pamätné dosky alebo znaky fašistického štátu, ktoré sa ešte nachádzajú na niektorých miestach. Obce, ktoré odmietnu tieto symboly diktatúry odstrániť, budú môcť potrestať. Mnoho španielskych miest má dodnes ulice pomenované po Frankovi alebo ďalších činiteľoch jeho režimu.

Dohodnutý návrh ďalej predpokladá, že politické rozsudky diktatúry budú označené za „bezprávne."To umožní predovšetkým pozostalým žiadať o revízie rozsudkov.

Konzervatívna Ľudová strana (PP) ale návrh odmieta s tým, že zákon tohto druhu by viedol len k otvoreniu starých rán. Tak isto formácia Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) je proti návrhu, ale z opačných dôvodov ako ľudovci: podľa ERC totiž návrh nejde dosť hlboko.

Počas občianskej vojny v rokoch 1936 až 1939 prišlo o život asi 600-tisíc ľudí. Dokonca i po skončení konfliktu nechal diktátor Francisco Franco zastreliť podľa odhadov asi 100 tisíc odporcov a pochovať ich v hromadných hroboch

Zdielať na

Najčítanejšie správy