Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hospodárska kríza prospela zdraviu Kubáncov
Zdielať na
Zahraničie

Hospodárska kríza prospela zdraviu Kubáncov

Zdroj: jorge6880/ilustračné

Kubánci prijímali menej kalórií a ich fyzická aktivita bola intenzívnejšia. Výrazne poklesol počet úmrtí na rôzne choroby.

Pokiaľ by veľká časť populácie konzumovala menej kalórií a viac sa hýbala, mohlo by to mať značný prínos na ľudské zdravie.

Vyplýva to z novej vedeckej štúdie, založenej na analýze hospodárskej krízy na Kube v rokoch 1989 až 2000. Hoci boli pomery na „ostrove slobody“ hrozné a zdravie Kubáncov trpelo, vedci zistili, že táto situácia bola zároveň i významným prínosom.

Kubánci prijímali menej kalórií a ich fyzická aktivita bola intenzívnejšia. Ľudia začali viac chodiť peši a jazdiť na bicykli, aby nemuseli platiť za verejnú dopravu. Výsledkom bol pokles obezity o polovicu - u dospelej populácie sa znížila zo 14 percent na sedem. Výrazne poklesol aj počet úmrtí zavinených cukrovkou a srdcovým či mozgovým infarktom.

Výsledky štúdie, ktoré boli zverejnené v odbornom časopise American Journal of Epidemiology, vychádzajú zo štatistických údajov a prieskumu populácie, zachycujúcich obdobie od roku 1980 do roku 2005.

Zdielať na

Najčítanejšie správy