Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Adoptívnych rodičov stáli rukopisy cez 3 milióny
Zdielať na
Zahraničie

Adoptívnych rodičov stáli rukopisy cez 3 milióny

Zdroj: nkp.cz

Česká Národná knižnica si prostredníctvom adopcie rukopisov zabezpečuje ich kópie.

Česká Národná knižnica (NK) získala v rámci projektu adoptovania vzácnych rukopisov už cez tri milióny korún na zhotovenie ich umeleckých kópii. Unikátne, často stredoveké diela nie je možné vystavovať bez rizika poškodenia.

Preto chce knižnica zabezpečiť kópie. „Vďaka  adopciám sme zhotovili šesť umeleckých kópií, z ktorých štyri sú hotové a dve sa dokončujú“, povedala ČTK riaditeľka Historických a hudobných fondov NK Miroslava Hejnová.    

Projekt adopcií knižnica začala v roku 2005. Medzi sponzormi figuruje päť firiem, dvaja jednotlivci a ministerstvo kultúry. Tento týždeň získala knižnica od nadácie bankového ústavu ďalší dar na siedmu umeleckú kópiu za 350 tisíc korún, celkom teda sponzori zaplatili už 3,35 milióna korún, doplnila Hejnová.

Nadácia si adoptovala Kroniku kostnického koncilu Ulricha Riechenthala. Kronika vznikla v rokoch 1470 až 1480, jej význam je predovšetkým v sérii iluminácií, ktoré sú základom celého rukopisu. Ilustrácie zachytávajú historické okamžiky vzťahujúce sa k okolnostiam kostnického koncilu. Informujú ale i o vtedajšej spoločnosti, oblečení ľudí, prácach a aj o dobovom jedle.

Na základe predchádzajúceho daru nadácie vznikla kópia Breviára Kunhuty z Kolovrat. Originálny rukopis pochádza z doby pred rokom 1386 a cena kópie bola taktiež 350-tisíc korún.

NK má vo svojich zbierkach 10-tisíc rukopisov a 250-tisíc starých výtlačkov. Najvzácnejšie z nich sú ale prístupné len odborníkom, lebo pri ich transporte, zmene klímy a vo všeobecnosti pri manipulácii s nimi hrozí poškodenie. Adopcia má pomôcť sprístupniť túto časť kultúrneho dedičstva širokej verejnosti.

Adoptovaný je už aj pravdepodobne najvzácnejší rukopis zo zbierok NK, Kódex vyšehradský z 11. storočia, ktorého hodnotu odborníci odhadujú až na miliardu korún. Svojho sponzora našiel i preslávený zlomok latinského rukopisu Dalimilovej kroniky získaný pred dvoma rokmi na dražbe v Paríži. Zhotovenie jeho umeleckej kópie stojí 250-tisíc korún. Výrobu kópie prvej časti Malostranského graduálu zo 16. storočia odborníci odhadujú až na 400-tisíc korún. Okrem umeleckých kópií týchto publikácií existujú ich digitálne podoby.

Vzhľadom na technológie a materiály, nevyhnutným pre zhotovenie umeleckých kópií, sú i náklady na ich výrobu pomerne vysoké. Reštaurátori podľa originálu rukopisu kópie zhotovujú s použitím materiálov, s akými pracovali starí majstri.

Zdielať na

Najčítanejšie správy