Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajti násilne vysťahovali mníšky
Zdielať na
Zahraničie

Policajti násilne vysťahovali mníšky

Zdroj: Photocapy/ilustračné

Predstavitelia súdu si museli na pomoc zavolať vyše 150 ozbrojených i neozbrojených policajtov, aby vysťahovali rádové sestry a františkánskeho mnícha.

Predstavitelia súdu si museli na pomoc zavolať vyše 150 ozbrojených i neozbrojených policajtov, aby vysťahovali rádové sestry a františkánskeho mnícha. Bola to jediná cesta, ako ich dostať z kláštora, ktorý takmer dva roky protizákonne okupovali.

Súdni predstavitelia dnes museli s obrovskou skupinou policajtov zasiahnuť proti 65 bývalým rádovým sestrám a františkánskemu mníchovi. Násilne ich chceli dostať z kláštora na východe Poľska, ktorý skoro dva roky nelegálne okupovali.

Rehoľné sestry z Kongregácie sestier Rodiny z Betánie sa v kláštore v mestečku Kazimierz Dolny uzavreli pred vonkajším svetom na protest proti rozhodnutiu Vatikánu vymeniť ich matku predstavenú Jadwigu Ligocku. Súdny vykonávateľ sa do budovy kláštora, kde sa rehoľníčky zabarikádovali, dostal až po vyrazení dvier. Na operácii sa zúčastnilo 150 policajtov, vrátane zvláštneho komanda, policajného vyjednávača, psychológa, lekára a predstaviteľov rímsko-katolíckej cirkvi. Násilné vysťahovanie sestier na žiadosť kongregácie schválil súd.

Po vstupe polície do kláštora sestry spievali cirkevné piesne za sprievodu gitary, niektoré však policajtom nadávali. V kláštore bola aj žena s osemmesačným dieťaťom. Išlo údajne o príbuznú jednej z rehoľníčok. V kláštore bol aj františkánsky mních Roman Komaryczko. Novinárov do budovy nepustili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy