Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister zahraničných vecí odstúpil, pretože klamal
Zdielať na

Minister zahraničných vecí odstúpil, pretože klamal

Archívna reportáž

AMSTERDAM / Holandský minister zahraničných vecí Halbe Zijlstra odstúpil, keď sa priznal ku klamstvu, že osobne od ruského prezidenta Vladimíra Putina počul o jeho pláne na vytvorenie Veľkého Ruska.

Ziljstra, ktorý je členom vládnej Ľudovej strany pre slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho, v minulosti uviedol, že sa ako zamestnanec britsko-holandskej ropnej spoločnosti Royal Dutch Shell zúčastnil v roku 2006 schôdzky s Putinom. Trvrdil, že Putin stretnutie pod Veľké Rusko okrem Ruska zahrnul aj Bielorusko, Ukrajinu a pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litvu.

Premiér Mark Rutte Zijlstrov postup označil za "veľkú chybu", ale ešte v pondelok pre tom po ňom nechcel odchod z vlády. Opozičné a koaličné strany viacmenej Ziljstru ostro kritizovali. Predvolali ho na pôdu parlamentu, aby všetko vysvetlil.

V liste, ktorý v pondelok poslal denníku De Volkskrant, odstupujúci minister zahraničných vecí uviedol, že o Putinovom výroku mu povedal niekto, kto na schôdzke bol. Slova ruského prezidenta Ziljstra vraj považoval za tak geopoliticky dôležité, že sa ich rozhodol uverejniť. Tvrdením, že ich počul osobne, chcel údajne kryť svoj zdroj.

Denník v utorok napísal, že Ziljstra si zle vyložil Putinove výroky na základe e-mailu bývalého šéfa ropnej spoločnosti Shell Jeroena van der Veera, ktorý na stretnutí bol.

Ruské veľvyslanectvo využilo situáciu a vyrukovalo s prehlásením, že "Ziljstrovo tvrdenie neobstojí voči žiadnej kritike a bolo len určené na šírenie falošných predstáv o ruských zámeroch". "Rusko je obviňované z šírenia dezinformácií. Holandskí predstavitelia neustále vydávajú takéto neopodstatnené tvrdenia. Nie je to príklad falošných správ namierených proti našej krajine?" reagovala ambasáda.

Aféra prichádza, pre Holandsko, v nevhodnú dobu. Vzťahy Ruska a Holandska sú mimoriadne napäté od zostrelenia lietadla malajziských aerolíniek nad východnou Ukrajinou, pri ktorom v roku 2014 zomrelo 196 Holanďanov. Stroj zostrelil raketový systém Buk pochádzajúci z Ruska, a to z oblasti, ktorú mali pod kontrolou proruskí povstalci. Moskva dlhodobo popiera akýkoľvek podiel na katastrofe letu MH 17.

Odstúpil aj britský vicepremiér a najbližší spolupracovník premiérky Theresy May. K tomuto kroku ho vyzvala aj samotná premiérka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy