Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Číne žije čoraz viac boháčov
Zdielať na
Zahraničie

V Číne žije čoraz viac boháčov

Zdroj: ana nunez

Čína má tak po USA najväčší počet miliardárov

V Číne žije po Spojených štátoch najviac ľudí s majetkom cez jednu miliardu dolárov a počet miliardárov tu tento rok vyskočil na 108 z minuloročných 15. Majetky najbohatších Číňanov sa rozrástli predovšetkým vďaka prudkému nárastu cien akcií a nehnuteľností v krajine, uviedol dnes výskumný tím Ruperta Hoogewerfa.

Priemerná hodnota majetku 800 ľudí na Hoogewerfovom zozname najbohatších Číňanov sa za posledný rok zdvojnásobila na 562 miliónov dolárov. „V Číne je i naďalej mnoho príležitostí k rastu a popredný domáci podnikatelia sa môžu zamerať na rozsiahle nerozvinuté a z valné časti neregulovanej ekonomickej oblasti“ uviedol Hoogewerf.

Na vrcholu rebríčku sa tento rok ocitol dvadsaťpäťročný Jang Chuej-jan, vďaka tomu, že od svojho otca, podnikateľa v oblasti realít, dostal majetok za 17,5 miliardy dolárov. Minuloročnej víťazke Čang Jin nestačilo na udržanie sa na čele ani strojnásobenie majetku na desať miliárd dolárov. Čang je najbohatšou podnikateľkou na svete a vďaka prudkému rastu akcií jej firmy Nine Dragons Paper zvýšila náskok pred svojimi západnými konkurentkami - americkou moderátorku Oprah Winfrey, zakladateľkou firmy eBay Margaret Whitman a autorku kníh o Harry Potterovi J. K. Rowling.

Na treťom mieste je v rebríčku Ruperta Hoogewerfa vlastník realitnej skupiny Shimao Property Holdinghs Sü Žung-mao s majetkom 7,5 miliardy dolárov. Sedem z desiatich najbohatších Číňanov vďačí za svoj majetok plne nebo z časti podnikania v nehnuteňostiach.

Najbohatším Čechom je zakladateľ a väčšinový vlastník finančnej skupiny PPF Petr Kellner, ktorého majetok tento rok časopis Forbes odhadol na šesť miliárd dolárov. Podľa jarného prehľadu magazínu je Kellner 119. najbohatším človekom na svete. Najbohatší na svete je zakladateľ firmy Microsoft Bill Gates, ktorého majetok sa odhaduje na 56 miliárd dolárov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy