Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O pirátskych Harry Potteroch dnes rozhodne súd
Zdielať na
Zahraničie

O pirátskych Harry Potteroch dnes rozhodne súd

Zdroj: Daniel F. Pigato/ilustračné

Vydavateľstvo Ottova totiž v roku 2001 predávalo "nepravých" Harry Potterov.

Obvodný súd pre Prahu 3 má dnes rozhodnúť v kauze údajného predaja pirátskych výtlačkov knihy Harry Potter a Ohnivá čaša. Z porušenia autorských práv je obžalovaný šéf vydavateľstva Ottova Vlastimil Svoboda.  
Vydavateľstvo údajne nechalo v roku 2001 vyrobiť a predalo okolo 10-tisíc falzifikátov knihy britskej autorky Joanne K. Rowling Harry Potter a Ohnivá čaša. Na vydávanie kníh o čarodejníckom učni v Česku má však výhradné právo vydavateľstvo Albatros, ktoré štvrtú časť vytlačilo v zníženom náklade. To mohol byť dôvod, prečo sa na trhu objavili jeho plagiáty. Podľa Albatrosu činí škoda rádovo státisíce korún.

Na falzifikáty sa prišlo náhodou. Zamestnanci Albatrosu ich našli v roku 2004, to znamená až dva roky po prvom vydaní titulu, pri obchodnej prehliadke skladu třebíčskeho distribútora. Potom objavili i ďalšie miesta s pirátskymi výtlačkami, napríklad v pražských Počerniciach. Distribútori ho vraj predávali za 100 českých korún, kým licencované vydanie stálo okolo 490 korún a teraz sa predáva za približne 280 korún.

Súd uložil šéfovi Ottovho nakladateľstva Vlastimilovi Svobodovi ročný podmienečný trest s odkladom na 2,5 roka a peňažný trest vo výške  200-tisíc českých korún.  

Zdielať na

Najčítanejšie správy