Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Malajziu zachvátilo vesmírne šialenstvo
Zdielať na
Zahraničie

Malajziu zachvátilo vesmírne šialenstvo

Zdroj: David Shapinsky/ilustračné

Po celej Malajzii sa usporadúvajú rôzne vesmírne párty, vydania novín sú plné správ a komentárov o misii. Prvý let malajzijského astronauta je pripravený na stredu.

V čase príprav na stredajší prvý let malajzijského astronauta z kazašského kozmodrómu Bajkonur, krajinu zachvátila vesmírna horúčka.

Lekár a model na pol úväzku Sheikh Muszaphar Shukor poletí na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) spolu s ruským kozmonautom Jurim Malenčenkom a Peggy Whitson zo Spojených štátov amerických. Po celej Malajzii pritom v súčasnosti usporadúvajú rôzne "vesmírne párty".

Malajzijský premiér Abdulláh Ahmad Badawi sa pridá k asi 280 študentom, s ktorými si pozrie živý televízny prenos štartu ruskej rakety Sojuz. Takisto má 14. októbra v pláne usporiadať s Muszapharom aj telekonferenciu priamo z ISS. Miestne ministerstvo školstva vybralo šiestich študentov, ktorí pocestujú do Ruska a budú sa môcť prostredníctvom satelitu naživo porozprávať s astronautom.

Tohtotýždňové vydania novín boli plné správ a komentárov o misii. Obyvatelia sú nadšení tým, že jeden z nich poletí do vesmíru. Muszaphar si ich srdcia získal sľubom, že aj napriek požehnaniu duchovných, ohľadom výnimky z moslimského svätého mesiaca Ramadán, bude dodržiavať stravovacie návyky aj na vesmírnej stanici.

Malajzijskí náboženskí predstavitelia pripravili aj špeciálnu príručku o tom, ako praktikovať Islam vo vesmíre. ISS obehne každý kalendárny deň Zem 16-krát, čo technicky znamená, že sa za 24 hodín bude musieť pomodliť 80-krát.

Zdielať na

Najčítanejšie správy