Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Muž po uštipnutí komárom v kóme
Zdielať na
Zahraničie

Muž po uštipnutí komárom v kóme

Zdroj: wikimedia.org

Brit dovolenkujúci v Spojených štátoch amerických sa stal prvou európskou obeťou nebezpečného vírusu, ktorým ho pri uštipnutí infikoval komár.

Brit dovolenkujúci v Spojených štátoch amerických sa stal prvou európskou obeťou nebezpečného vírusu, ktorým ho pri uštipnutí infikoval komár.

Predpokladá sa, že 35-ročného maliara - dekoratéra Michaela Nicholsona z Livingstonu bodol hmyz počas rybačky v New Hampshire, kde bol s rodinou ešte v lete. Medzitým už Michael otvoril oči, no vôbec nič nevníma. Hospitalizovaný je na jednotke intenzívnej starostlivosti v Edinburghskej Western General Hospital.

Vírus, známy aj ako Triple E (spôsobujúci ochorenie Eastern Equine Encephalitis - EEE) je považovaný za jeden z najnebezpečnejších, no štúdie naznačujú, že v Európe sa doteraz neobjavil. Vyskytuje sa predovšetkým na východnom pobreží USA. Po uštipnutí spôsobí smrť 35 percentám infikovaných.

Prvé príznaky sa objavia od troch do desiatich dní po uštipnutí, svojím charakterom pripomínajú chrípku, dostaví sa zápal mozgového tkaniva, kóma a smrť. Michaelova sestra Sharan McKenzie (38) by aj preto chcela varovať ľudí cestujúcich do rizikovej oblasti. Ako spresnila, napríklad britských turistov na takéto nebezpečenstvo nikto neupozorňuje.

"Neexistuje liečba, takže jediné, čo môžete spraviť je chrániť sa pred uštipnutím," povedala.

Nicholson strávil s rodinou a priateľmi na Rhode Islande a v New Hampshire cez leto šesť týždňov. Do kómy upadol 31. augusta, deň po návrate domov do Škótska. Nákazu vírusom Triple E u neho lekári potvrdili 13. septembra a rodine oznámili, že je prvým takto nakazeným Európanom.

EEE je mimoriadne ojedinelé ochorenie. Z človeka na človeka sa zatiaľ nikdy neprenieslo a nákaza hrozí len pri uštipnutí hmyzom. V USA sa v rokoch 1964 až 2004 vyskytlo 220 prípadov tohto ochorenia, teda asi päť ročne.

Informoval o tom internetový portál news.bbc.co.uk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy