Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Indiáni bránili oslavám Kolumbusa, zadržaných 75 osôb
Zdielať na
Zahraničie

Indiáni bránili oslavám Kolumbusa, zadržaných 75 osôb

Zdroj: Manuel Rosa/ilustračné

Podľa indiánskeho aktivistu Meansa je kolumbovský sprievod "oslavou genocídy" a Kolumbus bol "prvý transatlantický obchodník s otrokmi."

Asi 75 ľudí zadržala v sobotu polícia v americkom meste Denver potom, čo zablokovali sprievod, ktorý sa mal konať na počesť objaviteľa Ameriky Krištofa Kolumbusa. Medzi zadržanými je aj indiánsky aktivista Russell Means, ktorý kolumbovský sprievod označil za "oslavu genocídy", píše dnes agentúra Reuters.

Polícia naložila protestujúcich do autobusu potom, čo sa odmietli podriadiť výzvam k rozchodu. Väčšina z nich bude obvinených z blokovania vozovky, či bránenia zákonom povolenému zhromažďovaniu, povedal denverský policajný dôstojník Ron Saunier. Kvôli protestujúcim odložila polícia začiatok sprievodu o hodinu, aby zabránila konfrontácii.

Skupiny amerických indiánov a ich priaznivci sa snažia narušiť v Denvere každoročne usporiadúvaný sprievod pri príležitosti Dňa Krištofa Kolumbusa už takmer dve desaťročia.

Deň Krištofa Kolumba, ktorý tento rok pripadá na 8. októbra, je oficiálnym sviatkom pre väčšinu amerických federálnych štátnych zamestnancov, mnohé verejné školy, štátne i miestne úrady aj americkú burzu. Pripomína Kolumbusovo zakotvenie pri brehoch Ameriky 12. októbra 1492, kam prišiel počas svojho hľadania novej námornej cesty z Európy do Indie.

Podľa Russella Meanse ale bol taliansky moreplavec "prvým transatlantickým obchodníkom s otrokmi" a zahájil storočia trvajúci útlak pôvodných obyvateľov amerického kontinentu. "Kryštof Kolumbus bol osobne zodpovedný za tisícky úmrtí pôvodných obyvateľov na tejto zemeguli," povedal Means agentúre Reuters pred svojím zadržaním.

Zdielať na

Najčítanejšie správy