Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Taliban namieril smrtiaci útok na 5 civilistov a koaličného vojaka
Zdielať na
Zahraničie

Taliban namieril smrtiaci útok na 5 civilistov a koaličného vojaka

Zdroj: SITA/AP/Pajhwak News Agency

Pri výbuchu v blízkosti letiska zahynuli piati afganskí civilisti a pri silnom výbuchu boli zranení aj ďalší piati, medzi nimi žena a asi sedemročné dievčatko.

Samovražedný bombový útok pri letisku v hlavnom afganskom meste Kábul, pri ktorom zahynul príslušník koaličných síl a piati Afganci, bol jedným zo série sobotňajších útokov Talibanu.

Ide o tretí samovražedný útok v Kábule v priebehu ôsmich dní, ku ktorým sa prihlásili stúpenci zvrhnutého režimu, zodpovedného aj za vlnu násilia v rôznych častiach Afganistanu, ktoré si v sobotu vyžiadalo životy ďalších viac ako desiatich Afgancov.

Pri výbuchu v blízkosti letiska zahynuli piati afganskí civilisti a pri silnom výbuchu boli zranení aj ďalší piati, medzi nimi žena a asi sedemročné dievčatko. Informovalo o tom afganské ministerstvo vnútra a rezort zdravotníctva. Taliban, ktorý bol zvrhnutý pred šiestimi rokmi, prisľúbil vystupňovanie útokov počas moslimského posvätného mesiaca ramadán. Podľa koaličných síl boli terčom výbuchu, ku ktorému došlo asi päťsto metrov od letiska, dve z ich obrnených vozidiel. Explózia zasiahla aj dve civilné autá.

K útoku došlo krátko po prílete kanadského ministra zahraničných vecí Maxime Berniera a ministerky pre medzinárodnú spoluprácu Beverly J. Oda do Kábulu na stretnutie s prezidentom Hámidom Karzajom. Najvyšší afganský predstaviteľ útok odsúdil a obvinil z neho "vonkajšie" vplyvy, zrejme v narážke na al-Kájdu alebo extrémistov v susednom Pakistane. "Takýto brutálny neislamský čin nemá miesto v afganskej kultúre a takéto útoky uštedrujú Afgancom zo zahraničia," uviedol Karzaj vo vyhlásení.

Pri iných násilnostiach zahynuli piati policajti a niekoľkí sú nezvestní po troch separátnych útokoch Talibanu na juhu a východe krajiny. Najmenej piati cestní robotníci prišli o život a desiati sú nezvestní po útoku v južnej provincii Kandahár. Vo východnej provincii Kunar dvaja civilisti zahynuli a traja boli zranení, keď zahraničné sily omylom spustili paľbu na ich auto. Na druhej strane, vládnym silám sa vzdalo päťdesiat bojovníkov Talibanu v južnej provincii Gházní.

Zdielať na

Najčítanejšie správy