Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na Putinove narodeniny dostane pomník jeho pes Koni
Zdielať na
Zahraničie

Na Putinove narodeniny dostane pomník jeho pes Koni

Zdroj: SITA/AP/Dmitry Astakhov

Obľúbenému psíkovi Vladimíra Putina možno postavia pomník. Jeho pán bude zajtra oslavovať 55 rokov.

Pes ruského prezidenta Vladimira Putina, čierna labradorka Koni, sa onedlho dočká vlastného pomníku v niekdajšom pôsobisku svojho pána, v Petrohrade. Pomník, umiestený v novom "Sade Vladimíra Putina," bude odhalený už túto nedeľu, kedy šéf ruského štátu oslávi päťdesiate piate narodeniny.

Putin, na Západe obviňovaný z autoritárskych tendencií, je v Rusku bezkonkurenčne najobľúbenejším politikom. Jeho meno predáva vodku i plechovky zo sterilizovaným hráškom. Na pultoch ruských knihkupectiev sa už objavili desiatky kníh o ruskom prezidentovi, od politických pamfletov po ukážkové fotografické publikácie venované ôsmym rokom Putinovho Ruska. K jeho narodeninám vyjde v nedeľu román Prezidentské prázdniny, ktorého zdramatizovanú podobu sa chystá uviesť niekoľko ruských divadiel.

 
Vladimir Putin nastúpil do čela štátu ako nie príliš známy politik v decembri 1999, kedy si ho ako svojho nástupcu vybral Boris Jeľcin. V marci 2000 vyhral prezidentské voľby a od tej doby sa mu podarilo úplne ovládnuť domácu politickú scénu. Pre Rusov je ideálnym vodcom a dokonale tiež zmenil image Ruska vo svete.

Na budúci rok mu v marci vyprší druhý prezidentský mandát, ale moci sa vzdať nechystá. Pred pár dňami oznámil, že v decembrových parlamentných voľbách bude na kanditátke strany Jednotné Rusko, a pripustil, že by sa v prípade očakávaného víťazstva mohol stať premiérom. To by mu umožnilo držať naďalej mocenské páky vo svojich rukách.

Tento drobný, nenápadný a chladne pôsobiaci niekdajší agent tajnej služby KGB, pochádza z Leningradu. Jeho rodičia boli robotníci a mal dvoch starších bratov, ktorých však nikdy nepoznal. Narodili sa v 30. rokoch a zomreli v detstve. Je ženatý, s manželkou Ljudmilou má dve dcéry - dvadsaťdva ročnú Mášu a o rok mladšiu Kaťu. Obe študujú na Petrohradskej štátnej univerzite.

Zdielať na

Najčítanejšie správy