Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výmena detí spôsobila u rodičov psychické problémy
Zdielať na
Zahraničie

Výmena detí spôsobila u rodičov psychické problémy

Zdroj: ISIFA/ilustračná

TŘEBÍČ / Prípad z třebíčskej pôrodnice pokračuje. Zámena detí spôsobila rodičom obrovské psychické problémy.

Rodina Libora Broža z Jabloňova, ktorý upozornil na zámenu detí v třebíčskej pôrodnici, je vo veľmi zlom psychickom stave.

Po tom, čo sa vo štvrtok spoločne s druhou poškodenou rodinou dohovorili, že si deti vymenia, doľahol na všetkých šok. Zrútila sa mamička Jaroslava, ktorá v Jabloňove vychováva nevlastnú Nikolu, babička dieťaťa je kvôli psychickej traume v třebíčskej nemocnici.

Pomoc psychológa odmietli

"Jarka to nesie ťažko, je to nápor na psychiku. Je rozrušená, trasie sa, dolieha to na všetkých," povedal hovorca rodičov Milan Smejkal.

Sociálne pracovníčky poskytli rodine pomoc psychológa, zatiaľ ju nevyužili. Okrem Smejkala by ešte dnes mala za rodinou do Jabloňova prísť sociálna pracovníčka a dohovoriť ďalší postup pri výmene detí.

Nemocnica sa neospravedlnila

Súd vo veci otcovstva sa uskutoční vo štvrtok v Žďari nad Sázavou. Rodičia z Přibyslavic totiž zatiaľ nemajú písomný doklad o tom, že k dcére Veronike nemajú pokrvný vzťah.

Zástupcovia nemocnice sa vraj rodičom Liboru Brožovi a Jaroslave Trojanovej neospravedlnili. "Nikto nevyjadril poľutovanie. Čakáme, že niekto príde s otázkou, ako nám možno pomôcť, čo pre nás môže urobiť," povedal Smejkal.

Rodina z Jabloňova trvá na tom, že bude požadovať satisfakciu desať miliónov korún. Podľa neho o náhrade ujmy začína uvažovať i druhá rodina.

"Uvažujeme o spoločnom advokátovi, musí to byť veľmi známy advokát, ktorý za nás bude konať" prehlásil Smejkal. Vzápätí prehlásil, že to nie je o peniazoch, ale morálnej ujme.

Druhý z otcov, Jan z Přibyslavic, bol pri pôrode a má odfotené dieťa. Fotografie predal polícii.

Buď alebo

"Musíme vypátrať, kto zámenu zavinil," zdôraznil. "Špekulácie, či na výmene detí nemal snáď podiel niekto z rodiny, je podľa neho stupídny," povedal novinárom.

Prípadom zámeny detí v pôrodnici sa od utorka zaoberajú třebíčski kriminalisti. Žalobca im poslal trestné oznámenie nemocnice na neznámeho páchateľa. Pokiaľ zistí, že zámena detí bola úmyselná, bude sa prípadom zaoberať súd, v opačnom prípade sa nebude jednať o trestný čin.

Zdielať na

Najčítanejšie správy