Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ilegálni prisťahovalci budú môcť získať v New Yorku vodičský preukaz
Zdielať na
Zahraničie

Ilegálni prisťahovalci budú môcť získať v New Yorku vodičský preukaz

Zdroj: Matt McGee/ILUSTRAčNé

V rámci celých Spojených štátov je tento krok guvernéra štátu New York Spitzera v prospech nelegálnych imigrantov absolútne ojedinelý. Ide totiž proti súčasnému trendu v USA, kedy rada štátov schválila zákony, ktoré nútia nelegálnych prisťahovalcov odsťahovať sa do iných štátov USA alebo do pôvodnej vlasti.

Nezákonní prisťahovalci v štáte New York budú môcť získať normálne americké vodičské preukazy, ktoré v USA slúžia ako všeobecne uznávané doklady totožnosti. Navrhuje to guvernér štátu New York, demokrat Eliot Spitzer. Opozícia ho ale varuje, že tým môže ohroziť bezpečnosť celej krajiny. V rámci celých Spojených štátov je potom tento Spitzerov krok v prospech nelegálnych imigrantov absolútne ojedinelý.

Vodičský preukaz je bežným dokumentom k overeniu identity napríklad pri nástupe do lietadla. Republikáni Spitzera osočili, že ich vydaním imigrantom, ktorí neboli preverení americkými úradmi, napomáha potenciálnym teroristom. Guvernér takéto hlasy odmieta a na adresu oponentov odkazuje, že používajú "extrémistickú rétoriku," aby zapôsobili na stále silné emócie Newyorčanov po teroristických útokoch z 11. septembra 2001.

Naopak skupiny a spolky pôsobiace v prospech imigrantov Spitzera podporujú. Republikáni však otvorene hovoria, že guvernér chce novou úpravou získať volebné hlasy etnických menšín, ktoré sú tradične blízke ilegálnym prisťahovalcom.

Podľa nových pravidiel budú môcť žiadatelia o vodičský preukaz namiesto pasu s platnými americkými vízami a ďalšími požadovanými dokumentami predložiť iné dôkazy o svojej totožnosti, ktoré im vydajú napríklad konzuláty materských krajín. Takéto dokumenty vraj bude ťažké falšovať a ich preverenie bude trvať asi šesť týždňov, uviedol Spitzer.

Nový režim, ktorý nemusí prejsť newyorským kongresom, má vstúpiť do platnosti od tohtoročného decembra. Spitzer svojím bezpríkladným krokom ide celkom proti súčasnému trendu v USA. Rada štátov naopak schválila sprísňujúce zákony, ktoré nútia nezákonných prisťahovalcov odsťahovať sa do iných štátov USA alebo sa vrátiť do pôvodnej vlasti. Množstvo týchto zákonov bolo prijatých potom, ako tento rok skrachovali snahy prijať nový federálny imigračný zákon.

V Oklahome napríklad od budúceho mesiaca nebudú mať nelegálni imigranti nárok na sociálnu podporu a na finančnú pomoc počas vysokoškolského štúdia. V ďalších štátoch ako napríklad v Georgii, musia veľké firmy, ktoré dostávajú štátne zákazky, povinne overovať, či noví zamestnanci majú riadne povolenie k pobytu a práci. V Arizone od januára môžu zamestnávatelia prísť o povolenie k podnikaniu, pokiaľ najmú takzvaného ilegála. V niektorých pensylvánskych mestách môžu byť pokutovaní aj majitelia domu, ktorého nájomníci nemajú legálny štatút.

Spolky na ochranu imigrantov a rôzne cirkvi, ale i štátne školy či realitní agenti upozorňujú, že imigranti sa začínajú vo väčšej miere sťahovať. Niektorí odchádzajú do susedných štátov, iní opúšťajú USA natrvalo. Oficiálne údaje však neexistujú.

Priaznivci nových protiimigračných zákonov sa radujú, že nové opatrenia sa konečne začínajú prejavovať. "Je to absolútne skvelá vec," uviedol Dave Schultheis, člen Kongresu štátu Colorado, ktorý v poslednej dobe schválil niekoľko podobných noriem. "Chceme, aby sa Colorado stalo najmenej priateľským štátom pre ľudí, ktorí tu sú ilegálne," prehlásil.

Zdielať na

Najčítanejšie správy