Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pravidlá upravujúce polygamiu sa neuvoľnia
Zdielať na

Pravidlá upravujúce polygamiu sa neuvoľnia

Zdroj: Zainub Razvi/ilustračné

Islam povoľuje mužom mať najviac štyri manželky. V Indonézii je polygamia povolená, ale len v istých prípadoch, pričom ju musí schváliť náboženský súd a pôvodná manželka.

Indonézsky ústavný súd v stredu odmietol podnet renomovaného právnika, ktorý požadoval uvoľniť legislatívne normy upravujúce polygamiu.

Právnik Muhammad Isan pred súdom argumentoval, že striktné pravidlá, ktoré výrazne obmedzujú možnosť spolužitia indonézskych mužov s viacerými ženami, vedú k vysokej rozvodovosti, výskytu prostitúcie a mimomanželských vzťahov. "Argumenty navrhovateľa neobstoja", uvádza sa vo výroku ústavného súdu, proti ktorému sa už nedá odvolať.

Nárast rozvodovosti a výskytu mimomanželských vzťahov a prostitúcie podľa súdu "nesúvisí len s tým, či máme polygamiu alebo nie, ale aj so sociálnou a ekonomickou situáciou jednotlivcov a predovšetkým s mravnými a etickými zásadami týchto jednotlivcov".

Islam povoľuje mužom mať najviac štyri manželky. Nie vo všetkých krajinách, ktoré sa riadia islamským právom, je však polygamia povolená. V Indonézii povolená je, ale len v prípade, ak pôvodná manželka "nemôže plniť svoje povinnosti", je zdravotne postihnutá, trpí nevyliečiteľnou chorobou alebo je neplodná. Nové manželstvo musí v takomto prípade schváliť náboženský súd, ale aj pôvodná manželka.

Najčítanejšie správy