Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Film o katyńskej masakreš má videť každý poľský vojak
Zdielať na
Zahraničie

Film o katyńskej masakreš má videť každý poľský vojak

Zdroj: SITA/AP Photo Fritz Reiss

Každý poľský vojak bude musieť vidieť najnovší film Andrzeja Wajdu Katyň, ktorý pojednáva o zmasakrovaní niekoľkých tisíc zajatých poľských dôstojníkov sovietskou tajnou políciou počas druhej svetovej vojny.

Každý poľský vojak bude musieť vidieť najnovší film Andrzeja Wajdu Katyň, ktorý pojednáva o zmasakrovaní niekoľkých tisíc zajatých poľských dôstojníkov sovietskou tajnou políciou počas druhej svetovej vojny. Oznámil to server tvn24.pl s odvolaním na rezortného hovorcu Jaroslawa Rybaka.

Do kina sa z rozkazu ministra obrany Aleksandra Szczygla pozrie 130 000 vojakov. Prvá skupina 400 divákov v uniformách - dôstojníkov generálneho štábu i radových vojakov - má podľa serveru vyraziť do kín dnes.

 „Náklady samozrejme pokryje rezort obrany," uviedol hovorca Rybak s tým, že každá vojenská jednotka disponuje fondom určeným na kultúru a na aktivity vo voľnom čase.

„Každý víkend sa pre vojakov usporadúva nejaká zábava, výlet či koncert. Prečo by sa na miesto toho nepozreli na vynikajúci Wajdov film?"

Hovorca pripustil, že očakáva kritiku opozície za ministrov "kultúrny rozkaz".  Argumentoval však, že vlastenecká výchova vojaka v dnešných dobách už nevystačí s preškolením mužstva dôstojníkov.

Prvý poľský hraný film o katyńskej masakre nakrútil Wajda, ktorého otec bol medzi zavraždenými, práve s myšlienkou na mladú generáciu Poliakov. Snímka bude tiež poľským kandidátom na Oskara.

V západoruskej Katyni a okolitých táboroch bolo zastrelených podľa rôznych zdrojov 15 až 22 tisíc poľských dôstojníkov, intelektuálov a duchovných, ktorí boli zajatí po invázii Červenej armády do Poľska 17. septembra 1939, ktorá bola dohodnutá s nacistickým Nemeckom.

Až po pol storočia Rusko priznalo, že masaker nariadil sovietsky vodca Josif Stalin. Zločin dodnes zostáva otvorenou ranou v poľsko-ruských vzťahoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy