Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Španielsky kráľ bráni monarchiu
Zdielať na
Zahraničie

Španielsky kráľ bráni monarchiu

Zdroj: es.wikipedia.org

Španielský kráľ Juan Carlos sa rozhodol vystúpiť na obranu parlamentnej monarchie vo svojej krajine, keď v mimoriadnom prejave reagoval na opakujúce sa verbálne útoky katalánskych nacionalistov a tiež uznávaného pravicového komentátora, ktorý panovníka vyzval k abdikácii.

Španielský kráľ Juan Carlos sa rozhodol vystúpiť na obranu parlamentnej monarchie vo svojej krajine, keď v mimoriadnom prejave reagoval na opakujúce sa verbálne útoky katalánskych nacionalistov a tiež uznávaného pravicového komentátora, ktorý panovníka vyzval k abdikácii. V pondelňajšom príhovore v severošpanielskom Oviede označil kráľ terajšie zriadenie za záruku politickej stability Španielska.

Juan Carlos si za roky svojho panovania získal reputáciu úplne nestrannej osobnosti, ktorá verejne zaujíma postoj k dianiu na domácom politickom poli len v skutočne výnimočných situáciách. Teraz uznal za vhodné brániť rolu koruny v španielskej spoločnosti i v politickom systéme krajine. Kráľ zdôraznil, že monarchia obnovená v Španielsku v roku 1975 "priniesla krajine najdlhšie obdobie stability a prosperity, akú kedy pod demokratickou vládou zažila."

Reagoval tak na útoky v Madride, ku ktorým sa v priebehu predchádzajúcich týždňov niekoľkokrát uchýlili skupinky mladých nacionalistov z katalánska prahnúci po nezávislosti.  Tí demonštratívne spálili na verejnosti portréty Juana Carlosa i jeho manželky kráľovnej Sofie.

Katalánska separatistická strana známa ako Republikánska ľavica vyzvala minulý týždeň k tomu, aby bol kráľ zbavený svojej role vrchného veliteľa španielských ozbrojených síl. Krátko predtým prehlásil Federico Jiménez Losantos, ktorý je špičkovým komentátorom konzervatívnej rozhlasovej stanice COPE, že kráľ by mal abdikovať v prospech svojho syna, korunného princa Felipeho, a to ako gesto obnovy monarchie.

Samostatná COPE, ktorú vlastní španielská katolícka cirkev, sa ale v pondelok od slov svojho komentátora dištancovala s uistením, že kráľa plne podporuje.

Panovníka podporila i španielská vláda - ako vyhlásila vicepremiérka María Teresa Fernándezová, "inštitút kráľovskej koruny je plne konsolidovaný a teší sa veľmi dobrému zdraví, čo je názor väčšiny obyvateľov."

"Útoky proti korune sú neužitočné a neplodné," upozornila.

Veľa Španielov oceňuje Juana Carlosa, pretože v roku 1981 zmaril pokus o pravicový puč, za ktorým boli vojenskí dôstojníci s nostalgiou po pravicovej vláde a nie príliš vzdialenému režimu generála Franciska Franka, ktorý zomrel až v novembri 1975.

Podľa politických komentátorov sú ale Španieli skôr priaznivcami samotného kráľa než monarchistického zriadenia. Naproti tomu časť španielskej spoločnosti považuje za anachronismus, aby na čele štátu stála v 21. storočí nejaká osobnosť len preto, že má šľachtický pôvod, ktorá naviac nebola do tohto úradu zvolená.

Zdielať na

Najčítanejšie správy