Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
September bol v Iraku pre Američanov menej krvavý než iné mesiace
Zdielať na
Zahraničie

September bol v Iraku pre Američanov menej krvavý než iné mesiace

Zdroj: labanex

Septembrové straty americkej armády v Iraku boli najmenšie za posledných 14 mesiacov.

Septembrové straty americkej armády v Iraku boli najmenšie za posledných 14 mesiacov. Pokles počtu padlých pokračuje už štvrtý mesiac. Uviedla to dnes agentúra AFP s odvolaním na oficiálne údaje z Pentagonu.

V sobotu pri dvoch incidentoch zahynuli dvaja americkí vojaci, čím počet padlých od počiatku irackého ťaženia v marci 2003 stúpol na 3801. Celkom v októbri zahynulo 70 Američanov, čo predstavuje najmenší mesačný výkaz straty od minuloročného júla, kedy bolo zabitých 53 Američanov. Tendencia trvá od konca jari: v máji zomrelo 120 vojakov, v júni 93, 82 v júli a 79 v auguste.

Američania dávajú túto tendenciu do súvislosti so zmenenou stratégiou, kedy velenia vo februári povolalo do obzvlášť nebezpečných častí Iraku, Bagdadu a provincie Anbár, ďalších 28 500 vojakov. Podľa velenia tieto posily pomohli znížiť celkovú úroveň násilia v krajine.

Najťažšie straty Američania utrpeli v novembri 2004, keď si 137 padlých vyžiadali predovšetkým tvrdé boje pri dobývaní povstaleckej bašty Fallúdži, ležiacej 50 kilometrov západne od Bagdadu.

A v apríli toho istého roku padlo 135 Američanov pri prvom pokuse o dobytie Fallúdži a pri šíitských povstaniach v mestách ležiacich južne od Bagdadu.

Násilnosti pokračujú v Iraku i počas tohto víkendu. V Mosule na severe krajiny boli počas soboty zavraždení traja sunnitskí duchovní, imamovia. Vrahovia, ktorí vypálili vražedné guľky, zakaždým unikli.

Mosul je považovaný za baštu sunnitských povstalcov. Ľudia tu kvôli násiliu umierajú denne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy