Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pápež František varoval pred fake news. Je to hadia taktika, tvrdí
Zdielať na

Pápež František varoval pred fake news. Je to hadia taktika, tvrdí

VATIKÁN / Pápež František varoval pred pokušením takzvaných fake news, čiže šírenie falošných správ a dezinformácií. V tejto súvislosti zmienil príbeh o hadovi, ktorý klamlivými argumentmi zlákal Evu v raji, aby ochutnala zakázané ovocie.

František vyzval ľudí k odmietaniu hadej taktiky, ktorú podľa jeho názoru využívajú tí, ktorí sa skrývajú za pretvárkou a potom jed zvodných klamstiev prenikol ako červ do srdca.

"Neexistuje nič také ako neškodná dezinformácia. Naopak uveriť klamstvu môže mať strašné následky. Aj zdanlivo nepatrné skreslené pravdy môžu mať nebezpečné dopady," uviedol pápež v posolstve pri príležitosti sviatku patróna novinárov, svätého Františka Saleského.

Šírenie falošných informácii môže podľa pápeža slúžiť na dosiahnutie stanovených cieľov, ako ovplyvnenie politických volieb či nadobudnutie ekonomických ziskov, pričom ich účinnosť ostáva spojená s ich maskovaním a schopnosťou vyzerať vierohodne. 

Liek na klamstvo

"Najradikálnejšou protilátkou proti klamstvu je nechať sa očistiť pravdou," zdôraznil František a dodal, že pravdu od klamstva je možné rozpoznať podľa ich plodov. Či budí spory, rozdeľuje, alebo naopak vedie k vedomej a zrelej reflexii, či konštruktívnemu dialógu.

Pápež následne zdôraznil poslanie novinárov ako "strážcov správ" a vyzval k podpore žurnalistiky, ktorá bude " nepriateľská voči nepravdám, efektívnym sloganom a vzrušujúcim prehláseniam." Takej, ktorá sa zapája do hľadania príčin konfliktu a naznačuje alternatívne riešenie, miesto verbálneho násilia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy