Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Trump chce vypovedať pred Muellerom pod prísahou
Zdielať na

Trump chce vypovedať pred Muellerom pod prísahou

Archívne video

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump uviedol, že je pripravený vypovedať pod prísahou pred zvláštnym vyšetrovateľom Robertom Muellerom, ktorý preveruje údajné ruské ovplyvňovanie prezidentských volieb v Spojených štátoch v roku 2016.

"Vlastne sa na to teším. Urobil by som to pod prísahou," povedal Trump novinárom v Bielom dome. Rozhovor by sa podľa neho mohol konať o dva či tri týždne.

Možné ruské zásahy do predvlaňajších prezidentských volieb preveruje bývalý riaditeľ FBI Mueller. Prezident Trump, ktorý vo voľbách zvíťazil, akúkoľvek spoluprácu svojej kampane s Ruskom opakovane odmieta a tvrdí, že tieto obvinenia sú len honom na čarodejnice.

Zvláštny vyšetrovateľ sa podľa tlače chce prezidenta pýtať na dôvody odvolania jeho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna a riaditeľa FBI Jamesa Comeyho, ktorý tvrdí, že Trump ho žiadal, aby zastavil vyšetrovanie podozrivých stykov Flynna s Rusmi.

Pátranie po ruskom vplyve na voľby sa zatiaľ týkalo niekoľkých prezidentových priamych spolupracovníkov. Bývalý bezpečnostný poradca Michael Flynn a člen Trumpového volebného štábu George Papadopoulos sa priznali, že vyšetrovateľom FBI klamali. Niekdajší šéf volebného štábu Paul Manafort a jeho kolega Richard Gates akúkoľvek vinu popierajú.

Mueller ako prvého člena americkej vlády podrobil výsluchu ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa. Vyšetrovateľa podľa denníka The New York Times zaujímalo, či prezident Trump po prevzatí funkcie bránil výkonu spravodlivosti. Vypočul tiež šéfa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mikea Pompea; podľa televízie NBC ako svedka ohľadom Comeyho odvolanie.

Nezávisle na Muellera sa ruskej kauze venujú aj výbory Kongresu USA, a to senátny výbor pre tajné služby, snemovný výbor pre tajné služby a senátny výbor pre justíciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy