Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
EP zatiaľ nie je jednotný v názore na budúce rozdelenie kresiel
Zdielať na
Zahraničie

EP zatiaľ nie je jednotný v názore na budúce rozdelenie kresiel

Zdroj: qousqous/ilustračné

Europoslanci by už čoskoro mali prísť s návrhom ako medzi jednotlivé krajiny po ďalších voľbách prerozdeliť kreslá v Európskom parlamente.

Europoslanci by už čoskoro mali prísť s návrhom ako medzi jednotlivé krajiny po ďalších voľbách prerozdeliť kreslá v Európskom parlamente. Vzhľadom k tomu, že sa počet miest má znížiť o 35 proti súčasnému stavu, neprekvapí, že debatu prevádzajú rozporuplné názory.

Francúzsky europoslanec Alain Lamassoure a rumunský socialista Adrian Severin vypracovali návrh, o ktorom by mal 2. októbra hlasovať Výbor pre ústavne záležitosti. Ešte v tomto mesiaci by o ňom mohol hlasovať celý parlament a text by následne posunul na summit šéfov štátov a vlád v Portugalsku.

Európski štátnici na júnovom stretnutí vypracovali po zložitých jednaniach mandát pre novú európsku zmluvu, ktorá má priniesť reformy európskych inštitúcií. Súčasne vyzvali EP, aby do októbra predložil návrhy o prerozdelení kresiel. Dal mu však určité podmienky, ktoré musí zohľadniť: počet europoslancov sa má znížiť zo súčasných 785 na 750 a každá krajina by maximálne mohla mať 96 a minimálne šesť kresiel.

Podľa návrhu Lamassoura a Severina by napríklad Poľsku mal klesnúť počet kresiel o tri na 51 kresiel, ČR o dve na 22 a Slovensku o jedno na 13. Nemecko má mať na miesto 99 len 96 miest a Taliansko na miesto 78 len 72 miest.

Teraz však z rôznych strán - najmä od nemeckých či talianskych europoslancov - zaznievajú hlasy volajúce po zmenách tohto kľúča.

Nemecký europoslanec Ingo Friedrich napríklad navrhuje, aby sa so zmenami systému počkalo, až EU v roku 2014 prejde k novému spôsobu hlasovania v rade ministrov. Chce tiež, aby počet kresiel zodpovedal čisto počtu obyvateľov. Vďaka tomu by napríklad Taliansko malo mať 79 kresiel, na miesto navrhovaných 72, a Británia 81 proti 73.

Proti tomuto návrhu sa však stavajú iní europoslanci, pretože vraj nerešpektuje princíp degresívne proporcionality, s ktorou počíta pripravovaná reformná zmluva. Vďaka nej by bol zaistený minimálny počet šiestich kresiel pre daný štát bez ohľadu na jeho veľkosť. Napríklad Malta by si tak polepšila kvôli tomu zo súčasných päť na šesť kresiel.

ČTK nedávno oslovila niekoľko českých europoslancov, ktorí k predpokladanému zníženiu počtu zástupcov ČR v EP pristupovali realisticky. "Nijak výrazne nás to neoslabí," povedal Jan Zahradil z ODS. Hlavné podľa neho i ďalších je, aby štáty zrovnateľné s ČR čo do počtu obyvateľ mali tiež rovnaký počet europoslancov.

Rovnaký počet kresiel v EP ako ČR - 24 – teraz majú Grécko, Portugalsko, Belgicko a Maďarsko, ktoré sa rovnako ako ČR majú niečo cez desať miliónov obyvateľov. Všetky by podľa návrhu mali mať po voľbách 22 mandátov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy