Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Za predsedu bavorskej CSU bol zvolený Erwin Huber
Zdielať na
Zahraničie

Za predsedu bavorskej CSU bol zvolený Erwin Huber

Zdroj: ČTK/AP/Christof Stade

Huber vo voľbách porazil Horsta Seehofera i kontroverznú Gabriele Pauli.

Novým predsedom Kresťanskosociálnej únie (CSU) bol dnes zvolený doterajší minister hospodárstva bavorskej vlády Erwin Huber. Delegáti mníchovského zjazdu strany ho zvolili väčšinou 58,2 percenta hlasov.

Huber tak vystrieda na čele CSU dlhoročného bavorského premiéra Edmunda Stoibera, ktorého éra vo vrcholnej bavorskej politike sa pomaly uzaviera.

Huber bol už pred dnešnými voľbami považovaný za hlavného favorita. Končiaci predseda žiadne konkrétne odporúčania ohľadne svojho nástupcu delegátom CSU nedal.

Do čela najmocnejšej politickej strany Bavorska bol vynesený ekonomický expert, ktorý by podľa komentátorov dokáže s pokojnou hlavou prestať i kritické situácie.

Za 61-ročného Hubera hovorila skutočnosť, že na rozdiel od svojho protikandidáta, nemeckého ministra poľnohospodárstva Horsta Seehofera (58), úspešne pôsobí práve v bavorskej vláde, a tiež, že nemá milenku a nemanželské dieťa ako pred časom v Berlíne Seehofer. Pre toho dnes hlasovalo 39,1 percenta delegátov zjazdu CSU.

Tretia kandidátka, kontroverzná Gabriele Pauliová, ktorá kritikou Stoiberovho autokratického vládneho štýlu zrejme urýchlila jeho odchod z vrcholnej politiky, dnes od svojich straníckych kolegov získala len 2,5 percent hlasov.

CSU tvorí v Spolkovom sneme v Berlíne spoločný parlamentný klub so sesterskou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU), ktorá pôsobí mimo Bavorska. Organizačne je však bavorská strana samostatná.

Považuje sa za garanta kresťanských hodnôt a udržiteľného hospodárskeho rozvoja, ale je tiež považovaná za patrónku sudetských Nemcov vysídlených po druhej svetovej vojne z československého pohraničia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy